Miliardele din PNRR nu mai sunt așa sigure: Comisia Europeană a retrimis documentul cu zeci de observații

Publicat: 11 iun. 2021, 08:23, de Cezar Amariei, în ECONOMIE , ? cititori
Miliardele din PNRR nu mai sunt așa sigure: Comisia Europeană a retrimis documentul cu zeci de observații

O parte dintre proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență ar putea să nu fie acceptate de Comisia Europeană, după ce instituția a  transmis înapoi autorităților române proiectul PNRR cu zeci de observații.

Sunt vizate mai multe inadvertențe, faptul că același proiect are prevăzute sume diferite ori costurile nici măcar nu pot fi exact calculate, în lipsă de informații.

Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, potrivit documentelor obținute de jurnalliștii de la Aleph News, citați de Mediafax. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

Și în cererea pentru finanțare a unui spital nou, suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

Alte domenii cu probleme

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene susțin că situația este normală și este o parte din procesul normal de evaluare din această perioadă.