Ministerul Culturii licitează pentru salvarea castelelor Peleș și Pelișor

Ministrul Culturii, Raluca Turcan a anunțat începerea licitației pentru repararea urgentă a acoperișurilor la castelelor Peleș și Pelișor. Bugetul este estimat la 1,7 milioane de euro.

„Muzeul Peleș, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de «intervenții de urgență» pentru acoperișurile Castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranță, dar și a protejării elementelor decorative și a componentelor artistice. Astăzi a fost demarată procedura de atribuire”, a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Culturii, Raluca Turcan. Bugetul proiectului este estimat la 1,7 milioane de euro.

Cu peste 8,5 milioane de vizitatori pe an și o colecție muzeală de peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme și armuri, documente istorice și numeroase fotografii, Muzeul Național Peleș reprezintă perla Văii Prahova care, însă, nu a mai fost restaurată de mult timp. Ministrul Culturii a promis că lucrurile vor fi remediate cât mai repede. „Nu mai puțin important este confortul turiștilor, iar Ministerul Culturii va realiza demersurile necesare pentru restaurarea acestui complex care atrage un număr tot mai mare de vizitatori, în fiecare an. Prin Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanțat elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș, urmând ca soluția optimă să fie aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenției fiind cea corespunzătoare soluției avizate.(…) Voi urmări îndeaproape derularea acestor proiecte, astfel încât intervențiile necesare să poată fi realizate cât mai curând posibil.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...