Ministerul ”fantomă” al Familiei își caută sediu cu chirie după șase luni de la înființare

Au trecut mai bine de șase luni de la instalarea cabinetului Ciucă și unul dintre ministere nici până azi nu funcționează și nu are un sediu.

Sediu doar pe hârtie, dar se caută unul cu chirie

Prin Hotărârea nr. 22 din 5 ianuarie 2022 s-a stabilit organizarea și funcționarea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse condus de senatoarea PSD Gabriela Firea. Practic, noul minister al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse s-a constituit prin ”prin preluarea unei părți a patrimoniului Ministerului Muncii și Protecției Sociale aferente domeniului familiei și prin preluarea unei părți a patrimoniului Ministerului Tineretului și Sportului aferent domeniului tineretului”.

Totodată în hotărârea din ianuarie 2022 se preciza că ”Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are sediul în municipiul București, Calea Victoriei nr. 3, sectorul 1”. Numai că nici până astăzi ministerul condus de Gabriela Firea nu funcționează și nu își desfășoară activitatea în sediul menționat mai sus, ci într-un birou din Palatul Victoriei.

Mai mult, astăzi, după șase luni de la înființare, ministrul Gabriela Firea a emis un ordin, atenție, ”pentru aprobarea Regulamentului privind normele procedurale interne pentru organizarea și defășurarea procedurii de selecție de oferte în vederea închirierii unui spațiu, într-o clădire de birouri cu utilități și spații de parcare pentru necesitățile proprii desfășurării activității Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”.

Dar, în acest ordin nu se precizează cam ce suprafață se dorește a fi închiriată pentru activitatea celor 230 de angajați ai ministerului și nici în ce zonă din București sau poate din țară, că deh familii sunt peste tot în România. Însă, după șase luni de la înființare, Gabriela Firea s-a trezit că sediul menționat în Hotărârea nr.22/2022 nu este funcțional și, ca atare, trebuie închiriat un sediu.

Incredibil, dar adevărat! Practic, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse înființat pentru Gabriela Firea este un minister fantomă care își desfășoare activitatea doar pe hârtie și eventual online, dar mai cert… off-line.

Firea blocată de Novak

Mai mult, potrivit informațiilor oficiale, ministerul condus de Gabriela Firea nu a preluat patrimoniul de la fostul minister al Tineretului și Sportului, condus de udemeristul Eduard Novak, dintr-un motiv incredibil și de neimaginat.

În hotărârea privind organizarea și funcționarea Ministerului Sportului din 5 ianuarie 2022 se stipulează foarte clar: ”În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Sportului împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Finanțelor va opera modificările corespunzătoare în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, pentru bunurile ce vor fi transmise”.

Totodată, în Ordonanța de Urgență 121 din 26 noiembrie 2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative se menționează foarte clar că: ” În termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2022, ministerele/instituțiile prevăzute la alin. (1) preiau, pe bază de protocol de predare-preluare, execuția bugetară pe anul 2022 până la data intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2022, numărul de posturi”.

Ca atare, practic, cel târziu până la începutul lunii martie 2022 trebuia ca Ministerul Familiei să preia de la Ministerul Sportului patrimoniul așa cum s-a stipulat în cele două hotărâri mai sus menționate. Abia de la 1 aprilie 2022 s-a preluat personalul din domeniul tineretului de la Ministerul Sportului de către Ministerul Familiei. 

De ce? Pentru că, potrivit informațiilor noastre, ministerul condus de Eduard Novak nu a fost în stare să întocmească documentele pentru predarea-primirea patrimoniului care va ajunge la Ministerul Familiei. Astfel, la șase luni de la instalarea cabinetului Ciucă, Gabriela Firea nu are cum să-și desfășoare activitatea pentru că este blocată de colegul de guvern Eduard Novak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...