Ministerul Muncii, anunț important despre salariul minim: Va fi calculat diferit

Publicat: 14 mai 2024, 22:51, de Cezar Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Ministerul Muncii, anunț important despre salariul minim: Va fi calculat diferit
Ministerul Muncii, anunt important despre salariul minim: Va fi calculat diferit

Ministerul Muncii, anunț care vizează milioane de angajați. Salariul minim brut pe țară va fi calculat diferit. Mai exact, pentru calcularea venitului minim se va ține cont de mai mulți factori, precum puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii.

MMSS a organizat, marţi, consultări cu partenerii sociali din sindicatele şi patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

”Formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Citește și: Creșteri cu aproape 40% a salariilor la CFR, companie care se afundă în pierderi

15% dintre angajați au salariul minim

Potrivit unei analize a Blocului Național Sindical (BNS), 15% dintre salariații cu contracte de muncă cu normă întreagă muncesc pe salariul minim brut pe țară.

”Pentru cele mai mici 40% din salariile din România (salarii aferente contractelor cu normă întreagă), salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei sindicale.

BNS precizează că, la nivelul lunii februarie 2024, câștigul salarial mediu brut pe economie a fost de 7.990 de lei.  În aceeaşi perioadă, 60% din câştigurile salariale brute pentru contracte de muncă cu timp complet s-au situat sub câştigul salarial mediu brut pe ţară.

BNS şi cele 29 de federaţii afiliate au organizat, luni, un miting în faţa Guvernului României, solicitând reducerea fiscalității pe muncă și punerea urgentă în aplicare a unei reforme fiscale. Protestul a fost urmat de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor.