Ministerul Sănătății: 7.500 de doze de anticorpi monoclonali pentru pacienți infectați cu SARS-C0V-2 din 147 de spitale

Publicat: 02 nov. 2021, 17:57, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE
Ministerul Sănătății: 7.500 de doze de anticorpi monoclonali pentru pacienți infectați cu SARS-C0V-2 din 147 de spitale

Un număr de 7.500 de doze de anticorpi monoclonali au fost repartizate în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-C0V-2, a anunțat marți Ministerul Sănătății.

Medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului –Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoarea, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din Rezerva bugetului de stat.

Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de specialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătății.

În forme ușoare și medii de boală

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali- soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.

Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, transmite Ministerul Sănătății.