Ministerul Sănătăţii evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidenţiat

Publicat: 30 nov. 2022, 20:31, de Magda Marincovici, în Educație , ? cititori
Ministerul Sănătăţii evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidenţiat
Ministerul Sanatatii (inquam-photos-alexandru-busca)

Este posibil ca, în prima jumătate a anului 2023, să fie organizat un nou concurs de rezidențiat pentru locurile și posturile rămase neocupate în urma concursului din noiembrie 2022, transmite Ministerul Sănătății. 

La ”Medicină” au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 scoase la concurs.

„S-a finalizat repartiţia candidaţilor care au obţinut punctaj de promovare la concursul de admitere în Rezidenţiat, sesiunea 20 noiembrie 2022, organizat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu cele 6 universităţi de medicină şi farmacie. La domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 scoase la concurs. Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităţilor deficitare (medicină de urgenţă, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialităţi chirugicale pediatrice, sănătate publică şi management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum şi faptul că licenţiaţii facultăţilor de medicină obţin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenţi, Ministerul Sănătăţii evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidenţiat pentru locurile şi posturile rămase neocupate”, precizează Ministerul Sănătății.

Deficit de medici de familie

Pe de altă parte, Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri pentru Medicina de familie, număr  total insuficient.

Potrivit CMR, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

„Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a explicat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele CMR.