Ministrul Adrian Câciu propune un parteneriat între sistemul bancar și mediul economic pentru absorbția fondurilor europene de zeci de miliarde de euro

Publicat: 04 mart. 2024, 19:56, de Vlad Stefan Orjan, în ECONOMIE , ? cititori
Ministrul Adrian Câciu propune un parteneriat între sistemul bancar și mediul economic pentru absorbția fondurilor europene de zeci de miliarde de euro

În cadrul Conferinței „Banking Innovators SUMMIT”, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a susținut că este esențial să se creeze un parteneriat solid între sistemul bancar și mediul economic din România pentru a asigura absorția eficientă a fondurilor europene în valoare de zeci de miliarde de euro. Declarațiile au fost făcute în contextul dezvoltării unui program-pilot în care băncile vor deveni evaluatori ai proiectelor ce beneficiază de finanțare europeană.

Potrivit ministrului Câciu, acest program-pilot, implementat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are ca obiectiv implicarea activă a sistemului bancar în procesul de evaluare a proiectelor, alături de autoritățile contractante. În acest fel, banca devine finanțator direct al proiectelor selectate, iar statul garantează prin semnarea proiectului și emisiunea de garanții către instituțiile bancare.

„Ca actual ministru al fondurilor Europene, noi dezvoltăm și vrem să dezvoltăm o relație foarte importantă cu sistemul bancar. În acest sens, din punctul meu de vedere, sistemul bancar trebuie să devină finanțatorul tuturor proiectelor cu fonduri europene”, a declarat Adrian Câciu.

Câciu a subliniat importanța unei colaborări strânse între autoritățile contractante, Parlament, Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor, precum și fondurile de garantare și contragarantare. Cu un cadru normativ solid, se urmărește eliminarea problemelor întâmpinate în absorbția fondurilor europene, în special în ceea ce privește lipsa unei finanțări după selectarea proiectelor.

Ministrul Câciu a subliniat că, în prezent, România are la dispoziție 60 de miliarde de euro în finanțări europene, iar un parteneriat eficient între sistemul bancar și mediul economic este crucial pentru a asigura că aceste fonduri sunt utilizate corespunzător în beneficiul economiei țării. Conferința a fost susținută de partenerii Exim Banca Românească, Banca Transilvania, Alphsa Bank, și Fondul Național de Garantare, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).