Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: ordinul 24/2021 îi protejează pe cei care cresc porci pentru consum familial

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât şi pe cei care au ferme comerciale, şi respecta normele legale, a declarat .

Precizarea vine ca urmare a reacţiilor apărute în presă conform cărora, Ordinul 24/2021 limitează numărul porcilor care pot fi crescuţi în gospodăriile ţărăneşti.

Adrian Oros subliniază că, de la debutul pestei porcine africane în România, în 2017, au fost ucise peste 700.000 animale şi deficitul balanţei comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual. În condiţiile în care România importă aproximativ 75% din carnea de porc care o consumă, pentru controlul şi eradicarea pestei porcine africane, sunt necesare măsuri stricte de restricţionare a circulaţiei porcinelor şi gestionarea numărului de mistreţi.

Ordinul 24/2021 reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici

În acest context, ministrul Agriculturii precizează că Ordinul 24/2021 reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci:
1. Exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la 5 porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic, precizează Adrian Oros;
2. Exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare. Acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea să poată fi uşor verificată. De asemenea, trebuie să aibă eficienţă luarea unor măsuri sanitar veterinare în cazul apariţiei unor boli majore,

„Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalţi 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale şi respectă legea”, a declarat Adrian Oros. „Doar samsarii care plimbă animalele şi bolile prin ţară sunt deranjaţi de această regulă. Pentru ceilalţi crescători, fie pentru consum familial (în gospodăriile ţărăneşti) fie în ferme comerciale (mici sau mari), nu se schimbă nimic” adaugă ministrul Agriculturii.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

1 COMENTARIU

  1. O lăudaroșenie lipsita de eleganta pe tema gospodarilor si creșterea porcilor.
    Descoperim noua afacere a ministerului : Numărul de câini importați din UE a crescut cu 52%, de la 39.562 în 2019 la 60.190 în 2020; în timp ce numărul importurilor doar din România a crescut cu 67% de la 19.489 la 32.525 și reprezintă acum mai mult de jumătate ( 54% ) din totalul importurilor din UE.
    Inflația românească depășește așteptările din ianuarie -Creșterea prețurilor la energia electrică !
    Salariul minim pe economie, sărăcia te îmbolnăvește, minciuna si corupția te omoară încet si sigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...