Ministrul Agriculturii anunță o nouă conducere la ADS

Publicat: 27 ian. 2022, 10:15, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Ministrul Agriculturii anunță o nouă conducere la ADS

Agenția Domeniilor Statului va avea, începând de săptămâna viitoare, o nouă conducere, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, în timp ce în cazul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) nu a fost luată încă o decizie privind desemnarea noului director general.

Conducerea ADS a fost numită în ultimii ani, mai mult politic, prin ordin de ministru. În septembrie 2021 a fost organizat totuși un concurs la care s-au prezentat trei candidați. Postul a rămas, însă, vacant, deoarece niciunul nu a obținut punctajul minim necesar impus de prevederile legale în vigoare.

“De săptămâna viitoare o să avem o nouă conducere la ADS, sper eu ca persoana pe care am mandatat-o cu încredere și credibilitatea funcției pe care o dețin să se ridice la nivelul așteptărilor și să fie un real sprijin pentru fermieri. Nu sunt adeptul schimbărilor cu orice preț, sunt adeptul punerii unor oameni în funcții care pot să genereze progres în activitatea lor, sunt responsabili și pot lucra în același ritm cu mine, pentru că este complicat”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu într-un acordat publicației online Agrointel.

Agenţia Domeniilor Statului este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ea are în atribuții privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990 şi arendarea şi concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi.

Probleme cu cadastrarea terenurilor

Statul are în administrare aproximativ 319.000 hectare, din care 177.000 ha în domeniul public al statului, iar 142 636 ha în domeniul privat al statului, potrivit raportului de activitate pe 2020.

În 2020, conducerea agenției a anunțat că are disponibile suprafețe de circa 50.000 hectare pentru concesionare sau arendă către tineri. O acțiune, care s-a dovedit, însă, extrem de dificilă.

“Se pune în aplicare. Problema cea mai mare este că ADS nu are toate terenurile cadastrate, nu sunt identificate, am întâlnit situații de-a dreptul hilare privind punerea în posesie, se dă drept de folosință de la ADS pentru un teren cu o lățime de 15 metri într-o solă compactă utilizată de un fermier. Adică ce faci? Îți bați joc și de fermierul mic care primește terenul și de cel mare, pentru că îi spargi sola respectivă”, a mai afirmat minstrul.