Ministrul Agriculturii la „Dialogurile Puterii”: “În cinci ani, putem să exportăm carne de porc”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea să revigoreze zootehnia românească, astfel încât în câțiva ani România să ajungă să exporte din nou carne de porc, produsul cu cea mai mare pondere în importuri, acum. Șeful de la Agricultură explică concret cum va fi posibil acest lucru la podcastul „Dialogurile Puterii”.

“Am venit cu un program pe partea de porc (n.r. – fermele de reproducție) și sunt convins că în următorii cinci ani balanța comercială la carnea de porc va fi zero și chiar vom avea un excedent, astfel încât să exportăm carne de porc”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la podcastul “Dalogurile Puterii”.

Iar pe lângă sectorul de creștere a porcului, trebuie să fie “salvat” și cel al vacii de lapte și de carne, după care să se poată trece la alt sector. Totul etapizat, însă, pe intervale de câțiva ani, consideră Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii, economist de profesie, face referire și la cele două programe de creditare cu dobândă subvenționată pregătite pentru fermieri, atât de așteptate în piață, care vor deveni funcționale cât de curând.   

Nu în ultimul rând, Florin Barbu vorbește de efectele tranzitului și importului de materii prime agricole din Ucraina asupra fermierilor români, care urmează să primească o compensație pe suprafață în perioada următoare.

Nu sunt însă singurele teme abordate la podcastul „Dialogurile Puterii”, unde mai discutăm despre reducerea deficitului agroalimentar, irigații, programele pentru tinerii fermieri, Casa de Comerț Agroalimentar Unirea sau finalizarea procesului de restructurare de la Ministerul Agriculturii.

Va invităm să urmăriți pe Puterea.ro interviul acordat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Dialogurile Puterii.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole