Ministrul Agriculturii: „Nu a intrat un bob de cereale din Ucraina care să afecteze fermierii români”

Ministrul Agriculturii Florin Barbu spune că nu a fost acordată nicio licență pentru importul de materii prime din Ucraina, din septembrie și până în prezent. România a exportat, în acest an, zece milioane de tone de grâu, adică mai mult decât a tranzitat Ucraina prin țara noastră, a declarat ministrul la podcastul Dialogurile Puterii.

Florin Barbu afirmă că Guvernul României și Ministerul Agriculturii au avut o negociere foarte clară cu partea ucraineană pe acest subiect. Astfel, până la data de 31 decembrie se pot importa patru categorii de produse – floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță doar pe bază de licențe, potrivit unei ordonanțe de urgență. Importurile din Ucraina, au fost interzise anterior, până în luna septembrie.

„Practic, în România, cerealele din Ucraina nu au avut destinație țara noastră și au fost pe destinații decât pentru export. În România nu a intrat un bob de cereale care să afecteze fermierii români. Am luat măsurile necesare pentru fermierii români ca să nu fie afectați. Spun în premieră aici: România a exportat 10 milioane de tone de grâu, iar Ucraina a făcut tranzit de 7,5 – 8,5 milioane tone. România a exportat mai mult decât a fost tranzit făcut din Ucraina. Țara noastră este pe primul loc la exportul de cereale în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul la podcastul Dialogurile Puterii.

În același timp, ministrul a mai precizat că fermierii români urmează să primească o compensație pe suprafață în perioada următoare, în contextul traficului de cereale din Ucraina.

Interviul integral îl puteți urmări pe Youtube aici.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole