Ministrul Agriculturii respinge zvonurile privind interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești și promovează efectele benefice ale Ordonanței de plafonare a prețurilor la alimente

Publicat: 03 dec. 2023, 06:45, de Vlad Stefan Orjan, în Agricultura , ? cititori
Ministrul Agriculturii respinge zvonurile privind interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești și promovează efectele benefice ale Ordonanței de plafonare a prețurilor la alimente

Sâmbătă, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a infirmat zvonurile privind interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești, declarând că porcul reprezintă o tradiție și că această practică nu va fi niciodată interzisă în România. În cadrul unei declarații, el a respins ideea acordării de tichete pentru achiziția de carne, menționând că astfel se încurajează consumul de carne de porc din străinătate.

„Porcul nu trebuie să fie interzis, este o tradiţie. Şi eu voi merge de sărbători la părinţi şi tatăl meu, care chiar dacă este cadru didactic ieşit la pensie, ne creşte trei porci – unul pentru mine, unul pentru fratele meu şi unul pentru ei. Deci, lucrul acesta nu se va interzice niciodată în România, iar cine spune că vom da tichete, e o mare prostie. Prin acele tichete încurajăm consumul de carne de porc din străinătate”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Referitor la plafonarea prețurilor la alimente, Barbu a susținut că Ordonanța specifică a avut un impact pozitiv, aducând beneficii familiilor cu venituri mici și medii din România. El a argumentat că, datorită acestei Ordonanțe, creșterile la alimente au fost oprite, iar prețurile au înregistrat chiar și scăderi. Ministrul a promis să furnizeze date concrete pentru a demonstra efectele benefice ale acestei măsuri.

„Ordonanţa privind plafonarea produselor comerciale are două caracteristici: s-a plafonat creşterea la alimente și, practic, alimentele n-au mai crescut în România. Lucrul acesta este dat și de indicele naţional de statistică, pentru că, în septembrie 2022, când aveam această Ordonanţă, erau plus 25% creșteri la alimente, iar în momentul de faţă sunt cu minus 5%. Vom face o comparație și vom arăta exact cum au scăzut prețurile atunci când aveam Ordonanța și când nu aveam. Această Ordonanță nu am făcut-o decât printr-un dialog atât cu retailerii, cât și cu procesatorii”, a subliniat ministrul Agriculturii, pledând pentru continuarea și extinderea acestei măsuri.