Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: NATO nu poate interveni militar pe teritoriul Ucrainei

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a explicat că NATO nu poate interveni militar pe teritoriul Ucrainei, conform propriului statut și tratatelor internaționale în vigoare.

Întrebat, în cadrul unei intervenții pe B1 TV, dacă ar exista vreun scenariu în care NATO să intervină în Ucraina, pentru a ajuta populația ucraineană, ministrul Apărării a explicat: „Conform statutului, și NATO trebuie să respecte propriul statut și legile internaționale, este o alianță defensivă care se bazează tocmai pe forța dreptului, evident, și cu o pregătire militară și tehnologică superioară oricărei alte alianțe, nu se poate interveni militar pe teritoriul Ucrainei în acest moment. Ar fi același lucru pe care îl face și Putin din punctul de vedere al tratatelor internaționale și inclusiv al Tratatului NATO și al statutului NATO”.

Evident că dispozitive legate de apărare și defensivă se vor pune la granițe, vor exista ajutoare umanitare, există tratate internaționale pe care și Rusia le va respecta în legătură cu intervenția Crucii Roșii și altor forme organizate în acest moment în zona ajutorului umanitar, dar nu se poate interveni în niciun caz”, a adăugat Dîncu.

Din nefericire noi, lumea civilizată, am ajuns la o neputință organizată

Occidentul a ajuns la o neputință învățată, a mai spus Vasile Dîncu, amintind de vorbele lui Wolfgang Ischinger, diplomatul german care a condus Conferința de Securitate de la Munchen începând cu anul 2008.

De fapt, titlul Conferinței de la Munchen, care are 58 de ani de experiență, a fost unul oarecum legat de ceea ce spuneți dumneavoastră, legat de evoluția de până acum, era vorba de ieșirea din neputința colectivă și spunea Ischinger, ambasadorul Germaniei, cel care a condus această conferință, că din nefericire noi, lumea civilizată, am ajuns la o neputință organizată, învățată, adică din timp nu s-au luat măsuri ca să nu se ajungă la această situație, mergându-se pe ideea că, deși sunt destule mijloace pentru a acționa, de fapt putem să așteptăm pentru că lumea va fi rațională și Putin va fi rațional.

Aceasta a fost de fapt dezamăgirea de la care a pornit întreaga Conferință de la Munchen acum. Asta vorbim despre istorie, ce s-a întâmplat până acum. Acum însă nu se poate interveni în Ucraina din considerentele de care am vorbit”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole