Ministrul de Finanțe al Franței lansează o lege fermă împotriva shrinkflationului: Este o jupuire! Îi vom pune capăt!

Publicat: 20 apr. 2024, 09:13, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Ministrul de Finanțe al Franței lansează o lege fermă împotriva shrinkflationului: Este o jupuire! Îi vom pune capăt!

Ministerul de Finanțe din Franța a anunțat vineri o nouă măsură legislativă menită să ofere transparență consumatorilor în fața fenomenului „shrinkflation”. Retailerii francezi vor fi obligați să notifice cumpărătorii în legătură cu reducerea dimensiunii produselor fără o corespunzătoare reducere a prețurilor, începând cu luna iulie. Această decizie vine în contextul în care inflația ridicată afectează puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Conform noilor reglementări, timp de două luni, începând din iulie, retailerii trebuie să afișeze clar când alimentele și alte bunuri de consum au dimensiuni reduse, ceea ce duce la creșterea prețului unitar. Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a subliniat că „shrinkflation” este o practică inacceptabilă și că transparența este esențială pentru a restabili încrederea consumatorilor.

Această măsură vine ca urmare a unei presiuni crescute asupra retailerilor, mai ales în sectorul alimentar, unde inflația a atins cote record anul trecut. Guvernul a adoptat deja o lege care obligă firmele să își limiteze majorările de prețuri și să inițieze negocieri mai devreme în anul curent.

În contextul negocierilor anuale privind prețurile din septembrie 2023, Carrefour a luat inițiativa de a introduce avertismente de preț la unele produse, exercitând presiune asupra giganților din industria bunurilor de consum. Această mișcare voluntară a contribuit la conturarea discuțiilor și la intensificarea atenției asupra fenomenului „shrinkflation”, care a devenit o problemă atât pentru consumatori, cât și pentru guvernele din întreaga lume.