Ministrul de Interne clarifică disputa pe tema voturilor în Sectorul 1: „MAI are doar atribuții de pază a locațiilor”

Publicat: 13 iun. 2024, 19:00, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul de Interne clarifică disputa pe tema voturilor în Sectorul 1: „MAI are doar atribuții de pază a locațiilor”
Ministrul de Interne clarifică disputa pe tema voturilor în Sectorul 1: „MAI are doar atribuții de pază a locațiilor”

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a oferit clarificări în ceea ce privește scandalul de la alegerile din 9 iunie. Având în vedere situația din Sectorul 1 al Capitalei, șeful MAI transmite că instituției îi revine doar atribuția de pază la astfel de evenimente politice.

MAI clarifică haosul din Sectorul 1

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat joi, referindu-se la problemele legate de rezultatele alegerilor locale din Sectorul 1 al Capitalei, că instituția pe care o conduce nu are responsabilitatea numărării voturilor.

În acest context, Predoiu a clarificat că structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au doar rolul de a asigura paza locațiilor unde are loc procesul electoral. El a menționat că, având în vedere informațiile vehiculate public despre desfășurarea procesului electoral, Ministerul Afacerilor Interne nu se ocupă de numărarea voturilor, de menționarea acestora în procesul verbal sau de centralizarea opțiunilor electorale exprimate.

Ministrul a reiterat că, potrivit legii, structurile de ordine publică ale MAI, cum ar fi Poliția și Jandarmeria, au doar atribuția de a asigura paza locațiilor precum sălile și birourile unde se desfășoară alegerile. Angajații MAI nu au nici responsabilitatea, nici dreptul de a manevra fizic buletinele de vot.

Astfel, acuzațiile privind posibile nereguli din partea MAI în centralizarea voturilor sunt neîntemeiate din punct de vedere logic și legal. Predoiu a insistat că Ministerul Afacerilor Interne a desfășurat și continuă să desfășoare misiuni în contextul scrutinului electoral cu imparțialitate și în conformitate cu legea.

El a concluzionat că problemele de organizare apărute în timpul procesului electoral sunt exclusiv de competența altor autorități, structurile MAI neavând mijloace legale pentru a interveni în soluționarea acestora.

„Având în vedere informațiile vehiculate public privind derularea procesului electoral, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, transmite următoarele precizări:

Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții de numărare a voturilor, menționarea acestora în procesul verbal ori centralizare a opțiunilor electorale exprimate.

Reiterez faptul că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale de ordine publică, respectiv Poliția și Jandarmeria, are, potrivit legii, doar atribuții de pază a locațiilor: săli, birouri etc.

Angajații MAI nu au nici atribuția, nici dreptul să manevreze fizic buletinele de vot.

Astfel, acuzațiile privind posibile nereguli din partea MAI în centralizarea voturilor sunt lipsite de orice fundament logic și legal.

Ministerul Afacerilor Interne a desfășurat și desfășoară misiuni în contextul scrutinului electoral cu imparțialitate și respectând legea.

Problemele de organizare apărute în proces sunt exclusiv în competența altor autorități, structurile MAI neavând pârghii legale pentru a interveni cu scopul soluționării acestora”, este mesajul complet al MAI.