Ministrul Economiei: Valoarea schimburilor comerciale între România şi Bavaria a ajuns la 8,37 miliarde euro

Publicat: 18 iun. 2024, 22:47, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
Ministrul Economiei: Valoarea schimburilor comerciale între România şi Bavaria a ajuns la 8,37 miliarde euro
Ministrul Economiei: Valoarea schimburilor comerciale între România şi Bavaria a ajuns la 8,37 miliarde euro

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a anunțat, după ședința comună a guvernelor României și Bavariei, că peste o mie de companii cu capital bavarez sunt înregistrate în România. El a precizat că valoarea schimburilor comerciale între România și landul german a atins 8,37 miliarde de euro, cu România exportând cu 1,2 miliarde de euro mai mult decât importă din Bavaria.

În cadrul acestei întâlniri, Ștefan Radu Oprea și Hubert Aiwanger, viceprim-ministru și ministru de stat pentru afaceri economice, dezvoltare regională și energie al Bavariei, au semnat un Memorandum de Înțelegere. Acest document are ca scop promovarea spiritului antreprenorial și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și a start-up-urilor.

Oprea a subliniat importanța relațiilor economice dintre cele două regiuni, menționând că Bavaria este pe primul loc între landurile germane în ceea ce privește valoarea schimburilor comerciale cu România. Cele peste o mie de companii bavareze înregistrate în România contribuie semnificativ la economia locală, multe dintre ele extinzându-și capacitățile de producție. Acest lucru a dus la o creștere de 34% a investițiilor străine în România în primele patru luni ale anului.

În plus, Oprea a anunțat o campanie de promovare a României ca destinație de vacanță. În acest scop, 625 de taxiuri din München, Berlin, Frankfurt și Hamburg au fost colantate cu imagini reprezentative pentru România. Campania coincide cu desfășurarea Campionatului European de Fotbal, ceea ce se așteaptă să maximizeze impactul acesteia.

„În cadrul ședinței comune ale guvernelor României și Bavariei, condusă de premierii Marcel Ciolacu și Markus Söder, am vorbit despre importanța relațiilor economice. Valoarea schimburilor comerciale a ajuns la 8,37 miliarde euro, cu un plus de 1,2 miliarde euro în favoarea României.

Din această perspectivă Bavaria se situează pe primul loc dintre toate landurile Germaniei. Sunt peste 1000 de companii cu capital bavarez înregistrate în România. Foarte multe dintre ele își măresc astăzi capacitățile de producție contribuind la creșterea de 34% a investițiilor străine în România, în primele patru luni ale anului.

Totodată am semnat cu viceprim-ministrul, ministru de stat pentru afaceri economice, dezvoltare regională și energie, Hubert Aiwanger, un Memorandum de Înțelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial și sprijinirea IMM-urilor și a Start-Up-urilor.

De asemenea, în această perioadă avem o campanie de promovare a României ca destinație de vacanță prin colantarea a 625 de taxiuri cu imagini sugestive. Aceste taxiuri circulă în München, Berlin, Frankfurt și Hamburg. Efectul va fi unul maximal cu atât mai mult cu cât campania se desfășoară pe timpul Campionatului European de Fotbal”, a declarat ministrul Economiei.