Ministrul Economiei: Verificăm cum s-a vândut combustibil în recipiente de plastic. Va trebui să luăm măsuri

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că se fac verificări de urgență în legătură cu creșterea masivă a prețului la combustibil și că se vor lua măsuri pentru a se stopa fenomenul. De asemenea, se va verifica și cum de s-a ajuns să se vândă benzină în recipiente de plastic.

„Vom verifica toți distribuitorii, marii distribuitorii în primă instanță. Vom merge către toate rețelele de distribuție. De aseară suntem în teren, verificăm stațiile, vom verifica modalitatea în care a fost vândut acest combustibil. Nu ar trebui să vindem combustibil în astfel de recipente de plastic, va trebuit să luăm măsuri.

Guvernul e decis să utilizeze toate instrumentele necesare pentru a stopa acest fenomen. Avem la dispoziție instrumentele să luăm măsuri de urgență. După verificările ANPC, vom avea o primă evaluare în această după-amiază. Vom comunica ce am primit, vom rămâne în teren cât va fi necesar pentru a stopa astfel de practici.

Pentru practici comerciale neloiale, sunt amenzi prevăzute de legi, iar prin legea 363 pe 2007 avem posibilitatea să interzicem aceste practici speculative”, a declarat ministrul pentru Digi24.

El a precizat că verificările au început în urma creșterii masive a prețului, dar că împreună cu Consiliul Concurenței se fac verificări pentru a vedea ce s-a întâmplat și înainte, pentru a se lua măsurile legale necesare.

„Dacă vom identifica anumite măsuri pe care acești operatori le-au luat fără o justificare economică, cu siguranță va trebui să luăm măsuri”, a afirmat el.

Ministrul a spus că nu se discută despre o plafonare și că nu e o limită pentru acest preț, dar a subliniat: „Nu vreau să ajungem ca în situația energiei când, datorită unor erori sau interpretări sau comportamente neeconomice toată populația să fie afectată”.

„Vom insista să vedem dacă sunt astfel de practici economice neconcurențiale, să putem să le oprim la timp. Nu discutăm de plafonare, ci de ce s-a întâmplat aseară, când în jumătate de oră, mii de oameni au ieșit la benzinării pentru că nu știau dacă vor avea combustibil pentru ziua de mâine. O astfel de practică este imposibilă. Vom interveni cu toate instrumentele și avem posibilitatea pentru a oprit acest fenomen”, a declarat Florin Spătaru.

El a făcut aceste declarații după întâlnirea de la Guvern pe tema prețului la combustibili.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că ANAF, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței au demarat controale la toate companiile petroliere din România și că a cerut „sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate”.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi dimineaţa, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi ministrul Economiei, Florin Spătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...