Ministrul Educației contestă vechiul prag de acordare a burselor de merit. „Primeau și analfabeții funcționali”

Vechiul prag de acordare a burselor de merit, de 8.50, este arbitrar și și-a pierdut din semnificație după ce 53% dintre elevii din țară au atins acest barem, consideră ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Conform acestuia, printre beneficiari erau și persoane cu carențe educaționale grave.

„Nu poți pretinde că peste jumătate din elevi sunt de top, de merit, atâta vreme cât printre ei se găsesc și elevi încadrați la categoria analfabeți funcționali”, a spus ministrul Educației la Digi24.

Acesta admite că notele primite de elevi sunt irelevante: „Au fost irelevante nu din cauza elevilor, nu din cauza profesorilor, ci din cauza situației generate de pandemie. Atâta timp cât dai notele în online nu ai nicio garanție cu privire la cel care îți răspunde din spatele ecranului cu camera închisă”.

Sorin Câmpeanu spune că și baremul de 9,50 este tot arbitrar: „9,50 este la fel de arbitrar, a fost corelat cu procentul de 25%. Am considerat că 25% din numărul total de elevi să fie încadrați la nivel de top pentru bursă de merit este arhisuficient. Este o asumare a mea totală”.

Conform ministrului, hotărârea prin care s-a modificat pragul de acordare a burselor de merit a fost adoptată de Guvern în 6 octombrie.

Ministrul Educației a spus joi seara că bugetul pentru burse este mai mare în 2022.

„Finanțarea a crescut față de bugetul anului 2020 de 4 ori, față de anul 2021 a crescut cu 60%, mai exact este vorba de un plus de 400 de milioane de lei. Fondul de burse este mai mare, nu faci economii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole