Ministrul Educației, Daniel David, după Titularizarea 2025: „S-ar putea să nu încheiem unele noi contracte”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Daniel-David.jpg)
Peste 13.500 de candidați au obținut note peste 7 la Titularizare 2025 și sunt eligibili pentru angajare pe perioadă nedeterminată. Cu toate acestea, ministrul Educației, Daniel David, a atras atenția că este posibil ca unele contracte de muncă noi să nu fie încheiate, în ciuda rezultatelor bune, din cauza schimbărilor legislative și a contextului actual.
Ministrul Educației anunță că s-ar putea să nu se mai încheie noi contracte de muncă pentru profesori
Rectorul UBB și ministrul Educației, Daniel David, a explicat într-un interviu pentru Vorbitorincii că în ciuda rezultatelor bune, există posibilitatea ca unele contracte noi să nu fie semnate.
„Contractele de muncă în vigoare sunt protejate. S-ar putea să nu încheiem unele noi. Nu știu. Acum avem concursul de titularizare. Trebuie să vedem câți au luat nota peste șapte, câte posturi de titularizare vor fi acoperite, câți au luat peste cinci și pot fi suplinitori”, a declarat acesta.
Peste 13.500 de profesori au luat peste nota 7
Anul acesta, 13.553 de candidați au reușit să obțină note peste 7 la examenul național de Titularizare. Asta înseamnă că, teoretic, aceștia sunt eligibili pentru ocuparea unor posturi didactice pe perioadă nedeterminată. Potrivit regulilor în vigoare, pentru a deveni titular, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția la clasă, în profilul postului vizat.
Chiar și cu această condiție îndeplinită, titularizarea nu este garantată. Obținerea unei note mari nu înseamnă automat că un candidat va și ocupa un post disponibil. Este nevoie ca postul să existe și să fie scos la concurs, iar numărul acestora este limitat.
Înscrierile pentru examenul de Titularizare s-au făcut înainte de intrarea în vigoare a noii legi a învățământului. Aceasta prevede, începând din toamna acestui an, creșterea normei didactice cu două ore săptămânal. În practică, această modificare va duce la distribuirea unor ore de tip „plata cu ora” către profesorii titulari, reducând astfel numărul de ore disponibile pentru angajările noi.