Ministrul Educaţiei, reacţie dură înainte de începerea înscrierilor la grădiniţă şi creşă

Publicat: 26 mai 2025, 09:57, de Ionut Jifcu, în Educație , ? cititori
Ministrul Educaţiei, reacţie dură înainte de începerea înscrierilor la grădiniţă şi creşă
Foto: g4media.ro

În pragul începerii înscrierilor la creşă, grădiniţă şi în serviciile de educaţie timpurie complementare, ministrul Educaţiei, Daniel David, a lansat un mesaj ferm şi plin de îngrijorare. Potrivit acestuia, o problemă majoră a sistemului educaţional din România este numărul prea mare de copii care nu sunt cuprinşi în învăţământul obligatoriu (4-18 ani), ceea ce, în opinia sa, echivalează cu „irosirea potenţialului” lor şi cu reducerea şanselor unei vieţi mai bune.

Ministrul Educaţiei: „Educaţia va face tot mai mult diferenţa“

Într-o postare pe reţelele de socializare, Daniel David le-a transmis părinţilor, educatorilor şi autorităţilor locale că luni, 26 mai 2026, încep oficial înscrierile pentru anul şcolar 2025-2026. El a subliniat că, dincolo de problema analfabetismului funcţional, care se află în proces de corectare, este vital să ne concentrăm asupra integrării tuturor copiilor în sistemul de educaţie obligatorie.

„Educaţia va face tot mai mult diferenţa între cei care vor avea succes şi cei care vor fi pierzători”, a avertizat ministrul, încurajând mobilizarea naţională pentru a oferi fiecărui copil eligibil acces la educaţie.

El a recunoscut că, deşi infrastructura mai necesită îmbunătăţiri, în special în domeniul creşelor, este esenţial să lucrăm simultan la dezvoltarea logistică şi la schimbarea mentalităţii privind importanţa educaţiei.

Context

Începând de luni, 26 mai 2025, părinţii îşi pot înscrie copiii la grădiniţă, creşă şi în serviciile de educaţie timpurie complementare, pentru anul şcolar 2025-2026. Înscrierile vizează copiii cu vârste între 3 luni şi 3 ani pentru creşă (nivel antepreşcolar) şi între 3 şi 6 ani pentru grădiniţă (nivel preşcolar), în limita locurilor disponibile rămase după etapa de reînscrieri. Ministerul Educaţiei subliniază că înscrierea nu se face pe principiul „primul venit, primul servit”, ci pe baza unor criterii generale şi specifice stabilite prin metodologie.

Părinţii pot alege trei opţiuni de unităţi de învăţământ, în ordinea preferinţelor, iar cererea se depune la instituţia indicată ca primă opţiune.

De asemenea, pentru a sprijini procesul de înscriere, la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene va funcţiona o linie telverde, care va furniza informaţii gratuite privind înscrierea copiilor. Datele legate de funcţionarea acestei linii vor fi anunţate de fiecare inspectorat în parte.

Ministerul reaminteşte că grupa mijlocie şi grupa mare sunt parte din învăţământul obligatoriu, iar prioritate la înscriere vor avea copiii cu vârste de 4 şi 5 ani.