Ministrul Energiei, anunțul momentului despre facturi. Ce se întâmplă cu plafonarea

Guvernul nu intenționează să ia în calcul eliminarea plafonului de 0,68 RON pentru cei care au un consum mic, de până la 100 de kilowați-oră, a declarat ministrul Energiei.

„Este exclus să luăm în calcul eliminarea unor asemenea plafoane. Noi ne dorim să păstrăm un preţ cât mai mic la factura cetăţenilor şi a companiilor româneşti. Aceasta este prioritatea.”, a spus Sebastian Burduja. 

El a mai precizat că schema de compensare-plafonare este în vigoare până în martie 2025, iar Comisia Europeană doar ne-a făcut anumite recomandări, nu impuneri, la fel ca şi altor state europene.

„Preferința mea și dorința mea ca ministru al Energiei este să păstrăm schema așa cum este, cel puțin până trecem această iarnă”, a dat asigurări Sebastian Burduja. 

Românii nu trebuie să se teamă nici de vreo avalanşă de facturi, întrucât, spre deosebire de anul trecut, schema de consum şi plată este stabilizată, atât în ceea ce priveşte consumatorii, cât şi furnizorii. 

Un sistem cât mai stabil şi un preţ cât mai mic

„Cu atât mai mult nu dorim să mai umblăm la această schemă, s-o ajustăm, pentru că abia avem o stabilitate în piață, abia furnizorii au început să-și pună la punct toate sistemele de facturare și nu mai există acele erori.

Deci vrem să menținem sistemul cât mai stabil și un preț cât mai mic la factură”, a mai precizat ministrul. 

De asemenea, acesta a dezvăluit, în premieră, că aproximativ 5 milioane de gospodării din România au plătit factura la curent cam 35 de lei pe lună, în această perioadă de criză energetică.

În ceea ce privește datoriile pe care statul român le înregistrează către furnizori, ministrul spune că s-a iniţiat o ordonanță de guvern, acum 3 – 4 săptămâni, iar Ministerul Finanțelor a livrat deja în jur de 2,3 miliarde lei,  bani pentru a se achita restanțele către furnizori. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Faliment total pentru fermieri: Depozitele sunt pline de grâu adus din...

Situație dezastruoasă pentru fermierii români, concurați puternic de grâul adus din Ucraina. La acest moment, depozitele sunt pline de grâu ucrainean cumpărat cu 40...