Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vrea compensare de până la 75% la gaze

Publicat: 13 ian. 2022, 14:17, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vrea compensare de până la 75% la gaze
Virgil Popescu_INQUAM_Photos_Ruxandra_Nitescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut Ministerului Finanţelor să crească nivelul de compensare a preţului gazelor de la 33%, la 50% sau chiar și de până la 75%, în funcție de cât de mult poate suporta bugetul de stat. Mingea se află acum în terenul Ministerului Finanţelor care trebuie să dea un răspuns în acest sens.

În prezent, potrivit Legii 259/2021, 33% din preţul gazelor este compensat din bugetul de stat.

„Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma. De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot. Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos”, a declarat Virgil Popescu la DC News.

Cât despre sumele necesare, Popescu consideră că ele există în buget și pot să fie asigurate din dividendele companiilor de stat din energie.

„Dividendele date de Hidroelectrica sunt de 4 miliarde de lei, iar veniturile suplimentare ale Romgaz şi redevenţa va fi de 5 miliarde de lei, faţă de 700 de milioane de lei anul trecut, deci bani ar exista. Aceşti bani vin la bugetul de stat şi ar putea să se întoarcă nu doar la persoanele fizice, ci şi la firme”, a mai spus ministrul Energiei.

În primele nouă luni din 2021, Hidroelectrica, companie cu capital majoritar de stat, care este și cel mare producător de energie electrică din România, a înregistrat un profit net de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 103% față de perioada similară din anul precedent. În același timp, Romgaz a raportat o majorare a profitului net de la 141 milioane lei la 395 milioane lei.

ANRE și furnizorii de energie

În același timp, Virgil Popescu a acuzat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) că ar favoriza furnizorii de energie.

„Am o relaţie foarte bună cu preşedintele ANRE, discutăm, să nu se înţeleagă greşit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuţii când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă cu Consiliul Concurenţei şi au fost discuţii. Noi am solicitat atunci ca tuturor clienţilor să le vină automat cea mai bună ofertă din piaţă, dacă vă aduceţi aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eşalonul doi al ANRE s-a spus „Nu se poate aşa face”. Chiar cineva a adăugat: „Păi pierd furnizorii”. Păi asta e problema noastră?”, a mai precizat ministrul.