Ministrul Familiei: Cheia unei guvernări – investiţii, sprijinirea mediului de afaceri, măsuri sociale ţintite

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prim-vicepreşedinte PSD Gabriela Firea, a spus sâmbătă, la o reuniune în localitatea 2 Mai, că cheia unei guvernări este alocarea de fonduri pentru investiţii, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi măsuri sociale ţintite, unde situaţia socială este gravă, complexă şi nu poate fi rezolvată „cât ai bate din palme”.

„Aceasta este cheia unei guvernări, aceasta este cea mai importantă misiune a oricărei guvernări, să încercăm să alocăm fonduri atât pentru investiţii, să sprijinim mediul de afaceri, cel care alimentează practic bugetul naţional şi creează locurile de muncă, dar acolo unde situaţia socială este atât de gravă, deci complexă şi care nu poate fi rezolvată cât ai bate din palme, să vii cu măsuri sociale ţintite”, a afirmat Gabriela Firea, la Universitatea Europeană de Vară PES activists România, eveniment desfăşurat la Căminul Cultural din localitatea 2 Mai – comuna Limanu.

 

Ministrul Familiei a subliniat că în România sunt copii care nu pot merge la şcoală din cauza sărăciei în care sunt familiile lor, eforturile făcute de guverne pentru sprijinirea acestora fiind insuficiente.

„Trebuie să recunoaştem, sunt realităţi, copiii nu mai merg la şcoală nu pentru că nu vor ei, că nu au drag de carte sau nu pentru că nu ar dori părinţii, familia, ci pentru că sunt la limita sărăciei. Nu au resurse financiare pentru rechizite, pentru îmbrăcăminte, pentru transport acolo unde şcoala este departe. S-au făcut eforturi consistente, într-adevăr, din partea tuturor autorităţilor publice locale, pentru a sprijini aceste familii care supravieţuiesc de pe o zi pe alta. S-au făcut, de asemenea, eforturi considerabile, în 30 de ani şi din partea guvernelor, dar se pare că nu îndeajuns. (…) Pachetul de proiecte pe care l-am amintit, Sprijin pentru România, precum şi primele măsuri sociale, cele pentru care de fapt am intrat la guvernare, a fost condiţia intrării PSD la guvernare”, a spus Firea.

Potrivit acesteia, sprijinirea familiilor nevoiaşe nu trebuie considerată pomană electorală.

„Când vom ajunge şi noi în România să nu mai considerăm sprijinul, suportul, dorinţa de incluziune ca fiind pomeni, eventual pomeni electorale? Când vom face diferenţa între o familie care are un membru care se duce în ziua de alocaţie la birt şi consumă banii de alocaţie pentru alcool – şi, repet, sunt astfel de familii şi societatea trebuie să izoleze astfel de cazuri şi autorităţile trebuie să ia măsuri – şi majoritatea celorlaltor familii care de fapt depun eforturi susţinute pentru a îngriji copiii. (…) Este o diferenţă enormă între cei mai mulţi copii din mediul rural şi majoritatea copiilor din mediul urban”, a afirmat ministrul Familiei.

Ea a menţionat că este „total de acord” cu „noua filosofie” de acordare a fondurilor din partea Uniunii Europene.

„Avem astfel de programe incipiente la Ministerul Familiei, în care sumele nu mai merg ţintit la familie sub formă de voucher sau de bani, ci … acel copil are nevoie de alimente mai sănătoase, mai bune, se asigură alimentele; (…) are nevoie de cărţi, de rechizite, se asigură acestea. Are nevoie de transport, casa nu este încălzită, se asigură încălzirea locuinţei (…). Aceasta cred că este o filosofie socială mult mai sănătoasă, de a merge ţintit la nevoile copilului, adolescentului, tânărului”, a spus Firea.

Ministrul Familiei a mai afirmat că există dezinteres din partea politicienilor privind realizarea acţiunilor concrete pentru sprijinirea tinerilor.

„Uneori, am impresia că vorbesc degeaba, că pe lângă acele probleme mari, grave, energie, mediu înconjurător, care se discută în întâlnirile politice, când ridic şi eu mâna să discut despre copii şi tineri, fiecare se uită la telefon, ce mesaje a mai primit, emailuri. Nu înţeleg de ce lumea nu vibrează la aceste probleme, pentru că mi se par cele mai importante. Şi vă spun, am avut neplăcuta surpriză ca în 6-7 luni de guvernare să observ un mare dezinteres în ceea ce priveşte acţiunile concrete, practice. (…) Dar ceea ce pot să vă promit este că nu ne lăsăm şi nu vom considera niciodată sprijinul pentru o familie vulnerabilă ca fiind o pomană. Nu este o pomană, asta înseamnă Uniunea Europeană (…), trebuie să avem grijă de fiecare în parte, să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a susţinut Gabriela Firea.

2 COMENTARII

 1. Jurnalistul nostru Aurel Drăgan este un mare absent de la adevăr iar articolele sale curg pe banda coruptibilă până la Satana şi înapoi la bani .
  Eşti fericit tovarășe Aurel?
  De ce suntem „forțați” să sprijinim ipocrizia ?

 2. Inflația din România este vizibilă în gospodării – consumatorii se bazează pe măsuri de austeritate.
  Creșterea inflației se face simțită și în gospodăriile române: majoritatea românilor se descurcă deja fără călătorii la cumpărături și economisesc energie, gaz, sănătate.
  România- Prețurile cresc în toate domeniile vieții: Nu doar costurile cu electricitatea și încălzirea sunt afectate de inflație, dar produsele devin din ce în ce mai scumpe în supermarketuri și magazine universale. Acest lucru are un efect și asupra consumului casnic din România.
  Sondajele tale tovarășe Aurel Drăgan! Ne arată clar că multe gospodării românești adoptă acum măsuri de austeritate. Ce dracu ?

  Aurel Drăgan! Inflația: atât de mult mănâncă inflația din salariul tău – și atât trebuie să câștigi pentru a compensa.
  Cum să comenteze acel muncitor pe venitul minim pe economie sau acel pensionar cu pensia minimă ?

  Costul vieții în România crește tot timpul, dar ceea ce majoritatea oamenilor nu văd este salariul lor. Dar cât mai mult ar trebui să câștigi pentru a compensa inflația.
  O imagine de ansamblu?
  Române – Prețurile tale explodează ca curul – lună după lună și din ce în ce mai repede. Gaz, electricitate, combustibil, legume, fructe, carne, pantofi, electronice și ulei de prăjit – cu greu există un produs care să nu fi devenit mai scump .
  Fiecare consumator simte că: La sfârșitul lunii rămâne din ce în ce mai puțin banii în portofel. Dar care este suma ta Drăgane?

  Inflația: Familiile cu venituri mici suferă cel mai mult.
  Dar, desigur, ca în cazul oricărei statistici, calculul ar putea fi complet diferit individual. Pentru că dimensiunea găurii lărgite pe care inflația o rupe în portofel depinde foarte mult de cât de plin este coșul personal de cumpărături. Familiile cu venituri mici suferă cel mai mult de pe urma inflației.
  Aurel Drăgan!
  Unele grupuri profesionale se pot aștepta în continuare la îmbunătățiri ale situației lor financiare în acest an, deoarece negocierile colective sunt în așteptare?
  Încotr-o ne îndreptăm ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...