Ministrul Fechet propune ca urșii care se apropie de comunitățile umane să fie eutanasiați sau împușcați

Publicat: 10 iul. 2024, 15:54, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Fechet propune ca urșii care se apropie de comunitățile umane să fie eutanasiați sau împușcați
Mircea Fechet, despre inundațiile care fac ravagii: „Ne aflăm într-o situaţie dificilă din punct de vedere hidrometeorologic”

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a afirmat că populația de urs brun din România a scăpat de sub control după tragedia în care o tânără a fost ucisă de un urs în timpul unei drumeții.

El a subliniat că relocarea urșilor nu este o soluție și a propus gestionarea urșilor care intră în apropierea comunităților umane prin eutanasiere sau împușcare. Fechet intenționează să crească cotele de recoltare la 500 de exemplare, de la numărul actual de 220, considerându-le insuficiente.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o sesiune extraordinară pentru modificarea legislației în urma tragediei în care o tânără a fost ucisă de urs. El a precizat că se va aborda gestionarea zonelor cu riscuri mari, fără a permite împușcarea liberă a urșilor în România. Ciolacu a menționat că discuțiile cu experții relevă o aglomerare de urși în anumite zone din cauza lipsei de hrană.

Fețet a subliniat importanța prioritizării vieții umane și necesitatea găsirii unor soluții responsabile. El a explicat că gestionarea urșilor care se apropie de comunități este esențială pentru siguranța oamenilor și că relocarea nu rezolvă problema, ci doar o mută de la un loc la altul.

Ministrul a recunoscut că această propunere va stârni dezbateri în societate, dar consideră că este datoria sa să acționeze în interesul securității oamenilor. El a subliniat că, dincolo de studiile în desfășurare, populația de urs brun în România este într-adevăr scăpată de sub control, iar conflictele devin tot mai frecvente.

Întrebat despre cotele de recoltare propuse, Fechet a menționat că intenționează să crească numărul de exemplare permise la vânătoare în conformitate cu informațiile disponibile, apropiindu-se de cifra de aproximativ 500 de exemplare propusă anterior de fostul ministru.