Ministrul Finanţelor afirmă că măsurile de sprijin nu vor duce la creşterea inflaţiei şi a deficitului bugetar

Publicat: 25 mai 2022, 18:00, de Aurel Drăgan, în ECONOMIE , ? cititori
Ministrul Finanţelor afirmă că măsurile de sprijin nu vor duce la creşterea inflaţiei şi a deficitului bugetar

Aplicarea de la 1 iulie a noilor măsuri de sprijin anunţate de coaliţia de guvernare nu va determina o inflaţie mai mare şi o creştere a deficitului bugetar, a susţinut, miercuri, Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

El a fost întrebat într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, despre opiniile exprimate de unii analişti economici potrivit cărora noul pachet de sprijin va alimenta inflaţia şi ar putea duce la un deficit bugetar mai mare.

„Eu nu cred că cei care vorbesc despre acest lucru chiar cunosc… Eu am văzut şi politicieni care au început să se priceapă la inflaţie. Nu uitaţi că inflaţia, la momentul acesta, este pe costuri. O inflaţie pe costuri se duce în zona de îngrijorare în valorificarea ofertei. O ofertă trebuie să se întâlnească cu o cerere, care trebuie să aibă un volum şi o valoare. Practic, acum, nu se creşte valoarea cererii, ci se compensează din pierderea de cumpărare, deci se compensează. Este o neutralitate care se întâmplă în bătălia inflaţiilor. (…) O să facem o dezbatere, chiar aş dori, dar să vină cei care se pricep la inflaţie, nu cei care doar au auzit că dacă pui bani în puterea de cumpărare creezi inflaţie. În momentul acesta, inflaţia, încă o dată, este pe costuri, este pe ofertă. Acolo este inflaţia, nu pe cererea agregată. Deci, nu va fi un impact”, a explicat ministrul.

El a adăugat că se încearcă menţinerea cererii agregate, deoarece cel mai mare pericol în contextul inflaţiei pe costuri este să se stopeze valorificarea ofertei. „Nu se mai valorifică oferta, începe şomajul. Practic, în contextul în care vii şi aduci în zona cererii o menţinere a puterii de cumpărare sau o compensare a pierderii de putere de cumpărare, asiguri ca acest circuit să funcţioneze, iar acea ofertă să nu stea pe stoc acumulând costuri în continuare, pentru că ea va sta pe stoc dacă nu are cu cine să se întâlnească. E o chestie logică: a crescut preţul la raft la ceva, cineva trebuie să cumpere acel ceva; altfel, cine a produs acel ceva, uleiul sau ce vreţi dumneavoastră, va aduce în lanţ nişte consecinţe asupra producătorului şi asupra forţei de muncă care a fost implicată la producător”, a menţionat Câciu.

Ministrul Finanţelor a atras atenţia asupra faptului că actuala perioadă este „cea mai complicată” din ultimii, cel puţin, 70 de ani, din cauza crizelor suprapuse.

„E o dezbatere pe care poate o facem odată aşezat şi lucrurile să se oprească din perspectiva acestei inflaţii, care, iată, vine, vine, vine din afară, observăm ce probleme sunt în celelalte state. Înaintaşi de-ai mei au spus că au trecut prin cea mai complicată perioadă din ultimii 100 de ani. Vă spun eu că asta cea mai complicată perioadă din ultimii 70 de ani, cel puţin în ultimii 70 de ani. Are prea multe crize suprapuse pentru a nu fi o situaţie mai complicată decât situaţia din pandemie şi înglobează în ea efectele situaţiei din pandemie”, a transmis Adrian Câciu.