Ministrul Finanțelor: Dacă nu s-ar fi adoptat ordonanța cu măsurile fiscal-bugetare, impactul asupra deficitului ar fi de 97 miliarde lei

Publicat: 17 dec. 2021, 19:42, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Ministrul Finanțelor: Dacă nu s-ar fi adoptat ordonanța cu măsurile fiscal-bugetare, impactul asupra deficitului ar fi de 97 miliarde lei

Impactul brut asupra deficitului, dacă nu s-ar fi aprobat ordonanţa privind măsurile-fiscal bugetare, ar fi fost de 97 miliarde lei, iar economia care s-a făcut la bugetul general consolidat este de 87 miliarde lei, a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Dacă nu s-ar fi adoptat o astfel de ordonanţă, impactul brut asupra deficitului ar fi fost de 97 miliarde lei. Atât ar costa ca statul român să pună în aplicare legile pe care le are de aplicat. Evident, prin echilibrul făcut în cadrul acestor măsuri fiscal-bugetare cu creşterea colectării veniturilor şi cu măsuri care să se ducă în zona aceasta de creştere a colectării, impactul net rămas, care s-a făcut economie la bugetul general consolidat este de 87 miliarde lei„, a spus Câciu. 

Sunt câteva mesaje de transmis. România îşi va menţine traiectoria de reducere a deficitelor”, a spus ministrulul, precizând că „deficitul pe cash va fi 5,84% iar pe ESA, 6,2%, aşa cum este angajamentul în faţa Comisiei Europene”, a spus Câciu. 

El a anunţat că plafonul pentru cheltuielile de personal se va reduce şi va fi 8,4% din PIB, faţă de 9,4% în 2021. Plafonul pentru datoria guvernamentală exprimat ca pondere din PIB, pentru 2022, este de 49,8% din PIB. 

De asemenea, plafonul de garanţii pentru programele guvernamentale pentru anul 2022 este de 30 de miliarde de lei. Deficitul structural pe 2022 este estimat la 5,71% din PIB, ceea ce reprezintă o ajustare şi în 2022. 

Impozite pentru pensiile mai mari de 4,000 de lei

Ministrul de Finanțe a arătat că pensiile care depășesc 4.000 de lei vor plăti de anul viitor contribuțiile la sistemul de sănătate, dar „în marje nominale, după creşterea aplicată prin punctul de pensie, discutând ce afectează sistemul public de pensie sumele sunt de nivelul 39, 40, 50 de lei, din creştere şi nu din ce primea omul până acum”.

Câciu a declarat că în contextul în care 80% dintre români câştigă sub 4.000 de lei, aceştia pot să plătească aceste contribuţii. Noua contribuție va fi aplicată tuturor tipurilor de pensii, inclusiv cele cu caracter special sau pensii de serviciu.

Proiectul de buget pe 2022

Ministrul Finanţelor a declarat și că afirmă că discuţiile cu ministerele pe tema proiectului Legii bugetului de stat și a adăugat că „nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare, în faţă, pentru toţi miniştrii.”

Vă rog să-mi permiteţi să nu să comentez în acest moment sume sau limite. Pot să vă spun că este construit pe investiţii de 7% din PIB; pot să vă spun că discuţiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun că, ca la orice buget, nu există zâmbet, nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare, în faţă, pentru toţi miniştrii”, a declarat Adrian Câciu.