Ministrul Grindeanu a obținut garanții că pe podul Brăila se va circula din decembrie

După ce în urmă cu o săptămână era vehiculată știrea amânării cu trei ani, până în 2025, a finalizării lucrărilor la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila. ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat șantierul pentru a discuta cu reprezentanții companiilor care lucrează la pod cu privire la blocajele apărute în relațiile cu CNAIR.

Potrivit lui Grindeanu, reprezentantul constructorului italian din asocierea nipono-italiană, adică Astaldi S.p.A., care se ocupă de infrastructura rutieră a podului a prezentat un nou grafic al lucrărilor cu angajamente ferme.

„În această săptămână au avut loc discuții între beneficiar și anume CNAIR și compania care execută acest proiect. Pe multe dintre punctele pe care existau blocaje și au existat blocaje pe soluții tehnice care nu mai corespund cu realitatea, acestea au fost depășite.

Tocmai de aceea va fi detașată o echipă aici, la pod, astfel încât graficul și vă rog să îl pozați și să îl filmați foarte bine, graficul cu care constructorul s-a angajat va fi și pus în practică, va fi unul real.

Am văzut de prea multe ori mesaje diferite. De câte ori am venit eu aici sau a venit primul ministru ni s-a spus că la sfârșitul anului va fi dat în circulație. După aceea, acțiunile au fost de alt tip”, a declarat Sorin Grindeanu.

Contractul pentru construirea podului e la Brăila a fost încheiat de CNAIR cu Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastucture Systems Co. Ltd. (Japonia).

Pe pod se va circula de la jumătatea lunii decembrie, dar drumurile de legătură vor fi finalizate în vara lui 2023

Întrebat în legătură cu termenul pentru finalizarea întregului proiect, ministrul Grindeanu a spus că există mai multe etape în deschiderea traficului pe pod și finalizarea lucrărilor la drumul de legătură către Jijila, din județul Tulcea și legătura cu Drumul Expres DX6, dintre Brăila și Galați. Pe pod, autoturismele vor circula din luna decembrie, legătura cu podul fiind realizată de un drum de racordare la centura Brăilei, celelalte drumuri de legătură urmând să fie finalizate în vara anului viitor.

„Trebuie să fie dat în circulaţie la sfârşitul acestui an pe anumite variante. Pe celelalte, în mod normal, undeva în vara anului 2023, şi anume varianta spre Jijila şi totodată ştiţi că anul viitor trebuie să fie dat în circulaţie drumul expres Galaţi – Brăila, iar descărcarea de pe acest pod vine în acel drum expres”, a explicat ministrul Transporturilor.

CNAIR va emite certificate negative pentru companiile care nu respectă termenele din contracte

Ministrul Transporturilor a anunțat că în această săptămână vor fi emise noi certificate negative pentru companiile care au lucrări de infrastructură şi care nu respectă graficele de lucrări din contracte.

„Apropo de acest angajament, vreau să vă spun că nu vorbim de o firmă de apartament. Compania aceasta (Astaldi SpA – n red) e una din cele mai mari companii care îşi desfăşoară activitatea în România, au multe proiecte în România, în continuare îşi doresc să aibă proiecte în ţara noastră, pe infrastructură, în continuare beneficiază, atâta timp cât se înscriu la ceea ce se angajează, de sprijinul beneficiarilor. Dar atâta timp cât e un contract, acel contract trebuie dus la bun sfârşit.

Săptămâna aceasta, pe final, o să emitem un nou rând de certificate negative. Aşa cum ştiţi, e termenul din trei în trei luni. CNAIR are şi alte companii, fără să le nominalizez, dar le ştiţi foarte bine, care, spre deosebire totuşi de compania de aici, chiar nu fac nimic şi unde în perioada următoare, după acest rând de certificate negative, vom lua decizii, fiindcă nu se poate să se mai continue în acest mod”, a explicat Grindeanu.

Întrebat dacă certificatele negative pot duce la rezilierea unor contracte ministrul Transporturilor a răspuns: „Bineînţeles. Sunt lucruri care, conform legii, pot să ducă. Eu nu îmi doresc acest lucru. E o lucrare impresionantă şi nu e o lucrare simplă, e lucrare care a necesitat multă muncă. Nu pot să spun, pe de altă parte, că nu îmi doresc ca acest grafic să fie respectat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...