Ministrul israelian de externe, în vizită în România: Guvernul României ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi

Publicat: 13 mart. 2022, 11:44, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Ministrul israelian de externe, în vizită în România: Guvernul României ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, se află duminică în vizită în România, apoi va merge în Slovacia, în contextul crizei refugiaților ucraineni, unii dintre aceștia fiind evrei.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască, au fost sprijiniţi să intre în România, venind din Ucraina, iar ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a declarat că Guvernul României „ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi”.

Bogdan Aurescu şi Yair Lapid au avut, duminică, o întâlnire la Bucureşti, iar la finalul acesteia au făcut declaraţii.

Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat că până în prezent peste 430.000 de cetăţeni din Ucraina au intrat în România au intrat în ţara noastră după începerea conflictului armat din ţara vecină.

„Am discutat despre eforturile comune de a sprijini procesul de evacuare a persoanelor care fug din calea războiului, inclusiv cetăţeni ai statului Israel, prin punctele de frontieră ale României cu Ucraina şi cu Republica Moldova au intrat pe teritoriul ţării noastre peste 430.000 de cetăţeni ucraineni, la care se adaugă şi un număr foarte mare de cetăţeni ai altor state care au fost evacuaţi, iar numărul acesta desigur creşte”, a afirmat Aurescu.

El a mai adăugat că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi să ajungă în ţara noastră.

„L-am asigurat pe colegul meu de angajamentul României pentru acordarea întregului sprijin pentru evacuarea în continuare a cetăţenilor israelieni sau de origine evreiască din Ucraina. Până la acest moment peste 3.000 de cetăţeni israelieni, peste 1200 de cetăţenii ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi cu peste 12 zboruri către Israel, inclusiv în jur de 100 de orfani care au fost aduşi din Ucraina. Aceste eforturi au fost posibile datorită eforturilor comune care au fost datorate unei cooperări exemplare a autorităţilor noastre, inclusiv Departamentul consular din Ministerul afaceri externe şi Ambasada Israelului la Bucureşti. Am stabilit împreună cu domnul ministru să continuăm eforturile noastre pentru a oferi ajutor umanitar şi în măsura în care este posibil un orizont mai sigur şi optimist refugiaţilor, în mod categoriilor mai vulnerabile”, a mai declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a afirmat că Guvernul României a ajutat la salvarea unor copiii de origine evreiască din Odesa.

„Guvernul României a lucrat îndeaproape cu noi şi ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi, copiii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer, au fost trimişi în Israel pentru tratament şi mii de refugiaţi  care au scăpat, au scăpat prin Vama Siret. Vieţile lor au fost salvate de cooperarea dintre ţările noastre şi vă mulţumesc şi mulţumesc Guvernului României pentru cooperare şi pentru ajutor”, a precizat Yair Lapid.

El a menţionat că invazia Ucrainei de către Rusia este fără justificare.

„Pe lângă prietenia noastră îndelungată, atât în momente de pace, cât şi în momente de război, vedem acuma invazia Ucrainei de către Rusia, care este fără justificare, noi apelăm la Rusia să înceteze şi să soluţioneze acest conflict prin negocieri. Noi vom face tot ce este posibil pentru a avea o soluţie de pace, lucrăm împreună cu aliaţii noştri Statele Unite şi cu partenerii europeni pentru a încerca să punem capăt acestei tragedii cât mai curând posibil”, a mai transmis ministrul de externe al Israelului.

Știrea inițială

Peste 6.000 de evrei ucraineni au sosit în Israel de la începutul războiului, iar până la sfârșitul lunii martie sunt așteptate în total aproape 15.000 de persoane în Israel.

Yair Lapid va avea discuții cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, va face declarații de presă și va vizita Vama Siret, principala poartă de intrare în România a refugiaților din Ucraina. Aici, „se va întâlni cu personalul care se află la vamă de peste două săptămâni în vederea salvării cetăţenilor israelieni şi a evreilor din Ucraina şi a sprijinirii refugiaţilor care trec graniţa”, a precizat vineri Ambasada Israelului în România.

Potrivit unui comunicat al MAE de la București, miniștrii Bogdan Aurescu și Yair Lapid vor discuta despre modalităţile de gestionare a efectelor agresiunii ruse asupra Ucrainei, dar și despre măsuri concrete pentru a acorda asistenţă umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduieşte, la Suceava, hub-ul regional ce facilitează şi asigură coerenţa eforturilor de direcţionare a ajutoarelor umanitare către Ucraina şi către alte state care primesc refugiaţi ucraineni, printre care şi Republica Moldova.

„Vizita la Bucureşti a ministrului Yair Lapid are loc inclusiv ca urmare a discuţiei telefonice recente, din 3 martie, cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, pe fundalul agravării crizei provocate de Rusia în ce priveşte Ucraina şi în contextul unei foarte bune cooperări cu autorităţile române în vederea evacuării cetăţenilor israelieni din Ucraina prin România”, precizează comunicatul MAE.

Discuţiile vor viza, totodată, situaţia regională de securitate, cei doi miniştri urmând aibă un schimb de opinii despre viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global.

Israelul este unul din principalii parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, relaţiile bilaterale, de natură strategică, dezvoltându-se constant în ultimii ani, subliniază MAE. Cei doi şefi ai diplomaţiilor vor evalua și stadiul pregătirii celei de-a treia ședinţe comune de guvern România-Israel, prevăzută pentru acest an.

La finalul consultărilor, cei doi miniştri de externe vor susţine declaraţii comune de presă.