Ministrul Justiției anunță taxe mai mari în instanțe și „filtre administrative” împotriva procesomanilor

Ministrul Justiției nu exclude majorarea taxelor legate de procesele din instanțele de judecată și se gândește chiar la „filtre administrative”. În opinia sa, astfel de măsuri ar fi menite să descurajeze procesomanii să mai blocheze activitatea instanțelor.

Într-un interviu acordat luni pentru Hotnews, ministrul Stelian Ion a anunțat că se impun măsuri în condițiile în care există persoane cu sute și chiar mii de procese pe rol.

„Împreună cu Înalta Curte vom căuta să găsim soluții pentru a filtra aceste acțiuni, pentru a găsi eventuale filtre administrative, pentru a nu crește foarte mult volumul de lucru al instanțelor. Soluțiile trebuie să vină în primul rând dinspre instanțe, pentru că ele se confruntă cu astfel de situații”, a anunțat Ion.

Acesta a explicat că, în momentul în care cererile nu sunt conforme, nu îndeplinesc toate condițiile, ar fi necesar un mecanism astfel încât ele să nu fie considerate cereri de chemare în judecată și să se claseze, pur și simplu. Sau, dacă sunt repetitive și au deja autoritate de lucru judecat, să nu mai poată fi reintroduse.

Întrebat dacă ar putea fi introduse taxe mai mari, ministrul a declarat că ia în considerare acest aspect, fără a fi afectat însă accesul la justiție.

„Și aceasta ar putea fi o variantă, trebuie văzut în ce măsură taxele mai mari să nu împiedice accesul la justiție. Pe de o parte, taxele să fie de așa natură să nu blocheze accesul la justiție și să fie de natură să descurajeze anumite procese șicanatorii. Adică, te dau în judecată pentru că pot și pentru că vreau să-ți fac rău, nu pentru că aș avea o problemă de dreptate de soluționat”, a mai spus Stelian Ion.

În cadrul aceluiași interviu a anunțat că se ia în considerare modificarea modului de calcul al valorii pensiei magistraților și al vechimii în muncă, pentru a nu mai exista situații în care pensia să fie mai mare decât salariul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...