Ministrul Justiției va face noi propuneri pentru desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie

Stelian Ion, ministrul Justiției, va prezenta în cursul săptămânii noi propuneri pentru desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), în speranța că ar putea fi agreate de UDMR.

„Secţia specială va fi desfiinţată, e un obiectiv asumat de coaliţie. Avem însă în momentul de faţă un blocaj şi eu sunt convins că vom găsi o soluţie. După cum ştiţi UDMR are o poziţie prin care nu se desfiinţează Secţia specială, ci pur şi simplu este mutată la Parchetul General cu altă plăcuţa pe uşă, ca direcţie în loc de secţia distinctă. Eu sunt foarte convins că vom găsi o soluţie pentru că poziţia lor e cumva tehnicalitate şi nu săptămâna aceasta, am discutat o variantă, săptămâna viitoare va veni din nou colegul meu Stelian Ion, ministrul Justiţiei cu propuneri prin care să răspundem la argumentele invocate de cei de la UDMR”, a declarat vicepremierul Dan Barna (USR-PLUS) duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

În opinia sa, magistraţii nu trebuie să beneficieze de un tratament special.

„Noi considerăm, şi asta spune şi Comisia Europeană, şi Comisia de la Veneţia, că magistraţii nu trebuie să beneficieze de un tratament special, adică exact problema pe care a generat-o Secţia specială. Noi spunem foarte clar că actualele dosare de la Secţia specială trebuie să fie distribuite pe competenţă materială, adică cele de corupţie la DNA, cele de crimă organizată la DIICOT, cele de drept comun, să spunem, la Parchet, cum era înainte de înfiinţarea Secţiei şi cum e normal să fie. Magistraţii sunt beneficiari de Justiţie la fel ca oricare alt cetăţean al României. Noi suntem exact împotriva acestei idei că magistraţii trebuie să aibă o Secţie specială sau un regim special care prin asta îi face vulnerabili. Discutând cu soluţii pe masă şi pornind de la premisa asumată şi de UMDR că Secţia Specială trebuie desfiinţată, lucru cu care UDMR este de acord, sunt convins că vom găsi o variantă prin care aceste garanţii despre care vorbesc cei de la UDMR să poată deveni realitate”, a explicat Dan Barna.

Vicepremierul a mai fost întrebat dacă USR-PLUS ia în calcul ieşirea de la guvernare în cazul în care UDMR se opune transferului dosarelor în care sunt cercetaţi magistraţi la DNA.

„Nu suntem acolo în acest moment, suntem mult mai îndărătnici, ca să spun aşa şi mult mai rezilienţi decât suntem creditaţi. Noi am fost trimişi, înţelegem că votul oamenilor care a făcut posibilă prezenţa noastră în coaliţia de guvernare a fost unul prin care ne cer să luptăm pentru ca lucrurile în statul român să se schimbe şi să devină europene, să vină moderne, să devină corecte. Ori ieşirea de la guvernarea ar fi o soluţie doar în momentul în care nu mai există nicio variantă. Deocamdată, sunt multe variante în discuţie, nu suntem acolo”, a mai afirmat Dan Barna.

Vicepremierul a mai fost întrabat dacă preşedintele Klaus Iohannis susţine reforma Justiţiei sau mai degrabă se preface. 

„Rolul preşedintelui în statul român este foarte important, reglementat de Constituţie şi de arhitectura aceasta. Nu cred că putem pune la îndoială preocuparea preşedintelui României pentru sistemul de Justiţie, am văzut-o şi în lupta cu PSD-ul. Există puncte de vedere diferite, cu asta pot fi de acord, există viziuni diferite pe un subiect sau altul, dar este unul dintre actorii cu rol important în ceea ce înseamnă necesitatea de reforme şi reforma în România chiar dacă pe unele subiecte putem avea puncte de vedere diferite”, a transmis Dan Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...