Ministrul Mediului spune că este monitorizată calitatea aerului în zona barjelor blocate pe Dunăre: Nu avem depăşiri

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că de câteva zile se face monitorizarea calităţii aerului în zona barjelor blocate pe Dunăre, nefiind înregistrate depăşiri ale limitelor.

„În fiecare caz de incendiu există deja o poluare, din păcate şi în cazul acesta există o poluare a aerului. Ceea ce facem noi, în momentul de faţă, este monitorizarea calităţii aerului în localităţile din zona respectivă. Avem staţiile fixe, am trimis prin Agenţia de Mediu şi o staţie mobilă de monitorizare a calităţii aerului. În momentul de faţă nu avem nicio depăşire a limitelor, a mediilor normale în privinţa aceasta”, a precizat Tanczos Barna la Băile Tuşnad, unde participă la lucrările Universităţii de Vară „Tusvanyos”.

El a adăugat că instituţiile implicate iau măsuri de stingere a incendiului izbucnit la încărcătura barjelor, punctând faptul că este vorba de „o chestiune extrem de complicată”, autorităţile române fiind înştiinţate oficial cu întârziere despre acest caz.

„În paralel (cu monitorizarea calităţii aerului – n.r.), ministerele de resort şi ISU au luat măsurile pentru a stinge acel incendiu. Sunt pe drum barjele pentru a descărca, acolo unde se poate, cantităţile de cărbune şi macaralele de care este nevoie pentru descărcare. Sper să ajungă în cel mai scurt timp şi să ia măsurile să stingă incendiul şi să închidem acest caz. Este o chestiune extrem de complicată, pentru că sunt implicate, practic, trei ţări – Bulgaria, Serbia şi România. Este o procedură şi internaţională sau interstatală destul de complicată. La început, nu s-au respectat din partea celorlalte state procedurile standard, s-au făcut alertări de la persoană la persoană, motiv pentru care şi spre autorităţile româneşti au ajuns informaţiile cu întârziere din punct de vedere oficial. Barja se află acolo, din câte ştiu, din data de 3 iulie, abia acum au venit sesizările oficiale, dar noi monitorizăm calitatea aerului în zonă de câteva zile bune”, a arătat Tanczos Barna.

Întrebat dacă există vreun risc de poluare a Dunării, respectiv posibilitatea unei scufundări a barjelor în încercarea de stingere a incendiului prin inundare, Tanczos şi-a exprimat speranţa că incendiul se va stinge la suprafaţă.

„Aşteptăm analiza exactă la faţa locului din partea ISU, abia după aceea putem să vorbim despre soluţii. Sper să nu fie nevoie, sper să fie o stingere a incendiului la suprafaţă, fără a fi nevoie de inundare. Ar fi o poluare uriaşă pentru Dunăre, ar fi o lovitură extrem de dură pentru mediul acvatic de acolo, dar sper să nu fie nevoie de o asemenea procedură”, a mai declarat ministrul Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...