Ministrul Muncii îi dă replica ministrului Justiției în „schizofrenia” pensiilor

Acuzat că problema pensiilor ar fi la ministerul Muncii și că s-a creat o adevărată „schizofrenie” cu privire la pensiile mari ale magistraților, Marius Budăi îi dă replica lui Cătălin Predoiu și îi reproșează fuga de responsabilitate.

„Problema este în portofoliul ministerului Muncii, nu e problemă de guvernare în dreptul ministerului Justiţiei. Pensia magistratului este un element de statut al magistratului. Un magistrat nu poate fi independent dacă nu-i asiguri un drept la pensie corespunzător muncii lui şi interdicţiilor pe care le are în carieră.

Statutul magistraţilor este protejat internaţional de două rezoluţii ONU, de acte internaţionale. Dacă vrei să ai o Justiţie independentă, trebuie să înţelegi că magistratului trebuie să-i creezi un statut aparte”, a spus Predoiu în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News, realizată de jurnalista Sorina Matei.

Acesta recunoaște că sunt pensii mari la magistraţi dar spune că PNRR a fost un program prost gândit.

„În condiţiile PNRR există o adevărată schizofrenie cu privire la pensii: prima condiţie vorbeşte de contributivitate, ultima vorbeşte de asigurarea protecţiei constituţionale. Ministrul care nu era al PNL, care a scris PNRR, nu s-a consultat cu nimeni nici în Guvern. Condiţia din PNRR este contradictorie cu altă condiţie din PNRR. Comisia Europeană ar trebui să ia notă de aceste discordanţe. Dacă te duci şi discuţi cu Comisia Europeană cu problemele pe masă, explici şi ai argumente, poţi să ai şi câştig de cauză”, a spus Predoiu.

„Ne facem ca nu mai știm ce am semnat”

În replică, ministrul Muncii și Solidarității Sociale îi reproșează lui Predoiu fuga de răspundere, în contextul în care făcea parte din coaliția care guverna la momentul redactării PNRR.

„Nu știu dacă trebuie să îi răspund, eu pot să spun că mă îngrijorează fuga de responsabilitate. Când erau în guvernul de dreapta și au semnat PNRR și au trimis PNRR și făceau din el un titlu de glorie, atunci se pare că era bine. Acum ne facem că nu mai știm ce am semnat atunci, nu știu la ce s-au gândit atunci, nu pot să-mi dau seama.

Vorbim de creșterea pensiilor din sistemul public, da, clar! Știm că pensiile trebuie să crească în România. Când Partidul Social Democrat a fost la guvernare, a luptat pentru asta, amintiți-vă că atunci când am propus o majorare de 30%, mi se cerea demisia! Acum e un limbaj dublu.

Coaliția a luat decizia corectă, miniștrii să vină cu propuneri pentru ca ce s-a asumat în PNRR să fie înfăptuit, pentru că în coaliție s-a discutat că Ministerul Muncii nu are dreptul constituțional să modifice statute care s-au adoptat prin legi speciale”, a declarat Marius Budăi.

1 COMENTARIU

  1. Si politistul ce are,mai tembelule,dar jandarmul,dar profesorul,dar
    vanzatorul,dar gunoierul???astia pot fi calcati in picioare,ca nu sunt magistrati???oameni suntem cu totii!!!acelasi regim pentru toti sau dispareti!!!ce nu este clar?gata!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...