Ministrul Rafila: Molnupiravir, în România începând de săptămâna viitoare; Favipiravir, în farmacii

Ministrul Sănătății a anunțat că a semnat contractul privind livrarea antiviralului Molnupiravir, administrat pacienților cu simptome și risc de evoluție spre forme severe. Este posibil ca primele cantități să ajungă în România chiar la sfârșitul acestei săptămâni. Antivrialul va fi distribuit spitalelor și centrelor de evaluare prin direcțiile de sănătate publică, săptămâna viitoare. De asemenea, medicamentul Favipiravir va putea fi achiziționat din farmacii.

”E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secțiile de terapie intensivă și ceea ce, evident, ne preocupă pe toți, reducerea numărului de decese, pentru că de data aceasta discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect și este certificat de studii științifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziție până în momentul de față – mă refer la Favipiravir – nu aveau aceste efect, ci doar de reducere a duratei bolii”, a declarat prof.dr. Rafila.

Evaluarea pacienților

De asemenea, ministrul Rafila a mai anunțat prescrierea și procurarea din farmacii a medicamentului Favipiravir. Cu observația că ativiralele nu sunt recomandate tuturor pacienților.

”În momentul de față, am deschis calea prescrierii ambulatorii de Favipiravir și achiziționarea din farmacii, dar  este mai important să administrez acest medicament persoanelor care au fost anterior evaluate. Pentru că așa cum discutam, nu toată lumea trebuie să ia medicația antivirală pe de o parte și pe de altă parte, se poate administra numai după evaluarea care certifică faptul că persoana nu are patologii care ar putea să contraindice sau stare fiziologică, dacă ne referim la femei, de exemplu la gravide sau persoane care intenționează să devină gravidă în perioada următoare”, a explicat într-o conferință de presă prof. dr. Alexandru Rafila.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole