Ministrul Rafila nu declară epidemie de gripă. Școlile se vor deschide normal

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre situația infectării sezoniere cu gripă și viroze, și a arătat că deși situația este mai gravă decât în ultimii trei ani, nu este cazul să fie declarată o epidemie de gripă.

Situația în prezent este mai gravă deoarece în ultimii ani răspândirea virusurilor a fost încetinită de condițiile sporite de securitate sanitară, cerute de pandemie. Ministrul a declarat că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie.

„Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (…) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă. Este a treia săptămână epidemică”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit lui Rafila, rata de pozitivare pentru infecţia gripală înregistrată în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie este de 37%. Cu o săptămână înainte, rata de pozitivare a fost de 32%. 

Școlile se deschid cu triaj

Școlile se vor deschide normal la începutul săptămânii viitoare, doar cu recomandări de securitate sanitară, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care a adăugat că nu este încurajată neparticiparea la cursuri.

„Procesul educaţional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a spus Ligia Deca.

Ea a menţionat realizarea triajului zilnic atât de către familii, cât şi la intrarea la şcoală sau la grădiniţă.

„Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legali”, a completat ministrul Educaţiei.

Deca a adăugat că este recomandată purtarea măştii de protecţie pentru profesori şi elevi, subliniind importanţa respectării normelor de igienă.

„Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi în cazul în care manifestă simptome respiratorii să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu”, a punctat ministrul.

Ligia Deca a anunţat că va avea, vineri, o întâlnire cu inspectorii şcolari pe această temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...