Ministrul Sănătății: Populația eligibilă va primi pastilele de iodură de potasiu începând de săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare începe distribuirea pastilelor de iodură de potasiu populației eligibile, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”.

Ministrul Rafila spunea, la sfârșitul săptămânii trecute, că distribuția acestor pastile va dura două-trei săptămâni, deoarece nu discutăm despre 100.000 sau un milion de persoane, ci ”de câteva milioane de familii și timpul alocat acestei distribuții trebuie să fie corespunzător posibilității de a le distribui”.

”Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”, a transmis ministrul Rafila sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă.

”E o problemă legată de contextul actual”

Ministrul Rafila  a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile, care ”trebuie să fie în posesia populației”, fiind o ”problemă legată de contextul actual”.

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...