Ministrul Sănătății: Testarea Covid-19 la medicul de familie ”nu este pentru oricine”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția că testarea Covid-19 la medicul de familie nu trebuie făcută de ”oricine”, ”așa, pur și simplu”.

Medicul a atras atenția că această operațiune poate fi realizată doar de către persoanele care au simptome de infectare cu Covid-19 sau de către contacții apropiați ai unei persoane confirmate cu Covid.

”Nu, nu ne va costa să ne testăm la medicul de familie. Totuși, trebuie să precizăm că această testare nu este pentru oricine. Adică este pentru oricine are simptome, pentru cine este contact apropiat al unei persoane care a fost confirmată, dar, așa să ne testăm pur și simplu nu se poate. Putem s-o facem cu resurse proprii, dar în mod evident accesul la testare aproape de casă pentru toate persoanele simptomatice, pentru contacții apropiați de persoane infectate este esențial, pentru că înainte întârzia foarte mult diagnosticul. De multe ori, diagnosticul era pus după câteva zile de evoluția bolii, oamenii ajungeau foarte târziu la spital, nu beneficiau de tratament sau luau tratamente care sunt neindicate, ca să nu spun contraindicate, și lucrul ăsta ne costă foarte mult.” – a declarat ministrul Sănătății.

Recent, Guvernul a decis că testele rapide antigen se vor putea face și la medicii de familie, care vor primi 50 de lei pentru fiecare test efectuat.

Astfel, se vor putea testa nu doar pacienții arondati medicului de familie, ci și cei care au alt medic sau nu au deloc.

Cardul de sănătate nu este necesar, iar intervalul de testare nu poate fi mai mic de 48 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cel mai valoros scriitor român a fost respins de Academie. În...

Propunerea ca Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai valoroși autori români contemporani, să fie acceptat în Academia Română a primit doar două voturi, fiind...

Casa natală a lui Arsenie Boca se vinde pentru 3 milioane...

Vatra părintească a casei lui Arsenie Boca, alături de curte și peste 8 hectare de teren sunt scoase la vânzare pentru suma de 3...