Ministrul Sporturilor e acuzat că încasează ilegal rentă viageră

Publicat: 14 mart. 2023, 12:24, de Cezar Amariei, în SPORT , ? cititori
Ministrul Sporturilor e acuzat că încasează ilegal rentă viageră

Ministrul Eduard Novak a revenit în activitatea sportivă, dar nu a renunțat la renta lunară, ce se acordă numai sportivilor retrași din activitate. Sindicatul Naţional Sport şi Tineret solicită desecretizarea totală a modului în care se acordă premierile pentru rezultatele sportive deosebite, precum și stabilirea unor criterii legale clare pentru personalul care contribuie la obținerea rezultatelor.

„La Ministerul Sportului, activitatea de ministru este trecută în plan secundar în favoarea pregătirii sportive. Soluțiile la problemele din Sport sunt amânate și, fără ca salariu de ministru să-i fie afectat, Eduard Novak este tot mai mult plecat în pregătiri și postează public poze din cantonamente, sfidând subordonații care sunt la muncă, dar și sportivii cărora le arată condițiile extraordinare de pregătire de care beneficiază el”, acuză reprezentanții SNST.

Aceeași diferență de tratament a fost și în cazul antrenorilor și salariaților din subordinea Ministerului Sportului. Eduard Novak a cerut pensionarea forțată a tuturor celor care au atins vârsta, le-a interzis să mai rămână în activitate, chiar dacă aceștia își doreau să muncească în continuare. „Asta în timp ce pe tatăl său îl regăsim în topul premierilor, Novak Karoly a intrat pe primul loc pe statul de premiere de la Ministerul Sportului, la vârsta de 72 de ani”, acuză sindicaliștii.

Conform acestora,  tată ministrului nu a fost nominalizat de FRC pentru premiere, această premiere fiind aranjată  cu șefa Comitetului Național Paralimpic, Salvia Marion Wood-Lamont (74 de ani), care de asemenea, s-a autopropus și a încasat 62.363 lei, fiind trecută pe Statul de premiere ca antrenor/profesor, deși nu are această calitate.

Renta viageră ilegală a ministrului

Sindicaliștii susțin că Eduard Novak a vizat tot timpul o nouă premiere pentru Jocurile Paralimpice, dar a decis să fenteze Statul Român cu o rentă viageră. A luat banii lună-de-lună, dar a rămas în activitate / pregătire sportivă permanent.

SNST solicită intervenția Parlamentului pentru stabilirea ilegalităților de la Ministerul Sportului. În baza atribuțiilor stabilite de Legea nr.94/1992, Comisia pentru Tineret și Sport a Senatului și Comisia pentru Tineret și Sport din cadrul Camerei Deputaților trebuie să ceară un control al Curții de conturi pentru a verifica procedurile și neregulile cu privire la premierile acordate și recuperarea prejudiciilor aduse bugetului Sportului.

„Legal și moral ar fi fost ca sportivul Novak Carol-Eduard, conștient fiind de faptul că deține o funcție publică prin care a dobândit rol decizional în aprobarea și acordarea rentelor viagere, să fi așteptat până la finalizarea mandatului de ministru al sportului și abia ulterior acestui moment să depună o cerere de acordare a rentei viagere, pentru a evita să intre într-un conflict de interese cu funcția ocupată, tocmai prin faptul că și-a aprobat propria cerere pentru rentă viageră, în cuantum maxim, precum și premierea sa și a tatălui său”, susțin sindicaliștii.

SNST solicită desecretizarea totală a modului în care se acordă premierile pentru rezultatele sportive deosebite, precum și stabilirea unor criterii legale clare pentru personalul care contribuie la obținerea rezultatelor. De asemenea, solicită ca listele de premiere să fie făcute publice, la fel în cazul acordării indemnizațiilor și rentelor viagere.

Reacția ministrului Sporturilor

Eduard Novak a avut o reacție referitoare la premierea tatălui său, nu și în ceea ce privește renta viageră pe care o încasează.

„Sindicatul Național Sport și Tineret de 2 ani de zile face tot posibilul să murdărească numele meu. Timp de doi ani acest sindicat, în frunte cu Andy Nagy, nu a făcut altceva decât să denigreze instituția pe care o reprezint. Am depus plângere penală și un proces civil, deoarece fiecare situație este folosită pentru a-mi defăima numele.
Având în vedere ultimele informații false, lansate de Sindicatul Național Sport și Tineret, fac următoarea clarificare:
La fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, la care am participat și am avut rezultate pentru România, a fost premiat și staff-ul, așa cum se întâmplă în orice sport. Tatăl meu este un antrenor emerit, mi-a fost mereu alături și a făcut parte din staff-ul meu.

El a fost premiat și în 2008, când am câștigat prima medalie și în 2012, când am luat aurul olimpic și în 2016. În ceea ce privește premierea acordată pentru Tokyo 2020, Comitetul Național Paralimpic (CNP), prin adresa 514/2021, a înaintat la Ministerul Sportului premierile în baza HG 1447/2007. Lista persoanelor premiate este numită de forul de specialitate (Federația de Ciclism) și CNP, iar ea se face la fiecare ediție în parte.
În fapt, discutăm despre performanțe și premieri conform prevederilor legale”, susține ministrul Sporturilor.