Ministrul Transporturilor acuză liderul sindical de la Metrorex de interese obscure. „Ne-am atins de imperiul subteran al lui Rădoi”

Publicat: 30 mart. 2021, 15:04, de Ziarul Puterea, în ESENȚIAL , ? cititori
Ministrul Transporturilor acuză liderul sindical de la Metrorex de interese obscure. „Ne-am atins de imperiul subteran al lui Rădoi”

Protestele înregistrate săptămâna trecută la metroul bucureștean nu au fost generate de nemulțumiri reale salariale sau de o eventuală reducere de personal. Cătălin Drulă susține că totul are de fapt legătură cu afectarea intereselor directe pe care le are liderul sindical în legătură cu spațiile comerciale din incinta metroului.

Într-o intervenție pe care a avut-o luni, la Digi 24, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă a subliniat faptul că până în prezent nu există un conflict de muncă în raport cu sindicaliştii de la metrou.

„Nu suntem într-un cadru de dialog social, de conflict de muncă. Nu s-a redus salariul nimănui, deocamdată, nu a fost nimeni disponibilizat. Practic, este un conflict nu de muncă, ci de tip cartel, pentru că ne-am atins de imperiul subteran al lui Rădoi, de acele spaţii comerciale despre care se vorbeşte de 15 – 20 de ani. Se ştie că acolo se întâmplă lucruri oneroase”, a subliniat Drulă.

Acesta a reamintit faptul că domeniul public al statului nu beneficiază de banii încasați pe spațiile închiriate, ci o firmă a sindicatului.

„Există informaţii şi acuzaţii destul de serioase despre felul cum se obţin aceste spaţii, despre chirii paralele, despre o întreagă reţea care coordonează această activitate subterană foarte profitabilă”, a menţionat ministrul.

Liderul sindical, acuzat de declanșarea grevei spontane

Acesta a subliniat faptul că Ion Rădoi a fost în spatele mişcării de la metrou, chiar dacă liderul sindical susține că nu s-a implicat, fiind în concediu la acel moment.

„E în spatele a ceea ce s-a întâmplat la metrou nu azi, ieri, ci de vreo 20 de ani, cel puţin. Absolut. Oamenii ăştia sunt un pic versaţi. Ei ştiu că nu pot face grevă, pentru că nu le permite legea stării de alertă, ştiu că oprirea voluntară a lucrului are nişte reguli. Au venit special oameni care nu erau în tură. Pur şi simplu, nişte cetăţeni care se întâmpla să fie angajaţi la metrou, s-au aşezat pe şinele de la metrou, noaptea, fără nişte revendicări în prealabil”, a adăugat Drulă.

Ministrul a subliniat că are tot respectul pentru cea mai mare parte a angajaților, care s-a prezentat la muncă, fără a participa la acțiunile de revoltă.

„Informaţiile pe care le am arată sunt că acolo au fost chemaţi şi oameni care nu aveau legătură cu metroul, chiar comercianţi. Brusc, la miezul zilei de vineri s-au trezit că au o formă de reprezentare sindicală. S-a făcut o delegaţie care a mers la Prefectură cu un vice-lider. Preocuparea principală a acelei delegaţii era cum să scape de răspundere, pentru că şi-au dat seama că e groasă. De aceea, am şi depus acele plângeri penale”, a afirmat Drulă.

Ultimatimul dat pentru eliberarea spațiilor comerciale se menține

În ceea ce privește activitatea zonelor comerciale de la metrou, ministrul Transporturilor a precizat că trebuie să respecte data de eliberare, de „2 sau 4 aprilie”. În caz contrar, va fi aplicată legea.

În opinia sa, în condițiile în care contractul de închiriere este expirat din 2018, spaţiile sunt ocupate fără drept.

Vineri, 26 martie 2021, circulația trenuerilor din subteran a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM) în staţia Piaţa Unirii.

Sindicaliştii de la metrou au susţinut că prevederile Legii 62 a sindicatelor nu se aplică în cazul opririi voluntare a lucrului de către salariaţi, deci nu trebuia asigurată o treime din activitate.

„USLM a făcut 21 de adrese către Ministerul Transporturilor şi trei pichete în faţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi în faţa Guvernului, iar aceştia au refuzat orice dialog”, au arătat reprezentanţii sindicaliştilor, într-un comunicat de presă difuzat la acel moment.

Metrorex a anunţat, luni, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că acţiunea ilegală de ocupare a metroului bucureştean a produs pagube de aproximativ 2,827 milioane de lei şi, ca urmare, se va îndrepta împotriva celor responsabili folosind toate mijloacele legale la dispoziţie.

Potrivit datelor ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezentate, luni, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii PNL, în urma crizei de la metrou au fost aplicate 109 sancţiuni, în valoare de 145.000 de lei, fiind legitimate 270 de persoane participante la protestul spontan.