Ministrul turismului anunță o posibilă etapă a doua a schemei de ajutor pentru HORECA

Daniel Cadariu (PNL), ministrul Turismului şi Antreprenoriatului, a explicat motivele pentru care crede că turismul românesc își va reveni anul acesta, ba chiar ar putea înregistra cifre mai mari decât în 2019, an considerat de vârf în domeniu. Cadariu a mai spus că la nivelul Ministerului se discută despre o posibilă etapă a doua a schemei de ajutor pentru HORECA.

„Trebuie să recunoaștem o realitate: cel puțin în destinațiile turistice din zona graniței de nord, sunt anumite efecte negative (din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina), în sensul diminuării rezervărilor cel puțin pentru perioada actuală. Dar noi, premierul, Ministerul, reprezentanții din turism și presa încercăm să transmitem semnale pozitive că România e o destinație turistică sigură, izvorâtă această situație din statutul României de membră NATO. Nicidată România nu a avut o umbrelă de securitate mai bună ca acum”, a spus ministrul Turismului pe B1 TV.

El a adăugat că sunt și alte premise, create de la sfârșitul anului trecut, pentru activitate turistică intensă în 2022, care să dea șansa depășirii acelor indicatori din 2019, an considerat a de vârf pentru ce însemană turism românesc. „Mă refer la infuzia de capital pe care statul a reușit-o prin schema de ajutor în HORECA. Discutăm de 450 de milioane de euro venite pentru acest domeniu în lunile decembrie și ianuarie.

Un alt argument e că s-au reintrodus voucherele de vacanță pentru salariații din sectorul bugetar și s-a introdus posibilitatea ca tichetele rămase din 2019 și 2020 să poată fi folosite până la 30 iunie”, a explicat ministrul.

Posibil nou ajutor pentru HORECA

„Împreună cu cei din turism, imaginăm soluții și pentru viitor. Una dintre ele, la care Ministerul lucrează, e o posibilă etapă a doua a schemei de ajutor HORECA, pentru a compensa pierderie celor din industrie din anul 2021”, a mai declarat ministrul Daniel Cadariu, pentru B1 TV.

Acesta a precizat că antreprenorii din HORECA vor primi sprijin și în a doua parte a anului: „Ei au făcut o estimare a pierderilor și au înaintat un material de fundamentare. Suma se ridică, din estimările lor, undeva la 280 de milioane de euro. Discuții au avut loc la nivel de premier, dar și în prezența ministrului de Finanțe. Noi am propuns o OUG care a fost deja adoptată de Guvern, iar acum discutăm cu reprezentanții HORECA pentru a construi schema de ajutor efectivă. Așteptăm rectificarea bugetară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...