Ministrului Tineretului și Sportului nu-i pasă că handbalul românesc este în colaps

Publicat: 24 mai 2021, 10:53, de Ion Teleanu, în SPORT , ? cititori
Ministrului Tineretului și Sportului nu-i pasă că handbalul românesc este în colaps
Eduard Novak, Alexandru Dedu si Cristina Varzaru

Handbalul românesc condus birjărește de vreo șapte ani de Alexandru Dedu a înregistrat anul acesta cele mai slabe performanțe din ultimii 60 de ani prin ratarea calificării la turneul final al Campionatului European masculin EURO 2022, cu 24 de echipe, și necalificarea echipei naționale feminine la Jocurile Olimpice de vară 2021 de la Tokyo.

Novak pasează răspunderea la Dedu

Surprinzător, nimeni nu este vinovat de contraperformanțele sportului cu mingia mică, iar Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), principalul finanțator al Federației Române de Handbal (FRH), habar nu are ce atribuții legale are în acest sens.

Mai mult, nici măcar n-a catadicsit să facă o minimă analiză a cauzelor care au condus la dezastrul handbalului românesc. Într-un răspuns către PUTEREA, scris într-o limbă de lemn, MTS, condus de udemeristul Eduard Carol Novak, a aruncat întreaga vină a dezastrului handbalului românesc în spatele federației păstorite de controversatul Alexandru Dedu și pupila sa Cristina Vărzaru (FOTO).

„Revenirea handbalului românesc în vârful ierarhiei mondiale este un deziderat care necesită eforturi deosebite, bazate pe o analiză pertinentă a activității sportive de performanță din ultimul ciclu olimpic. Această sarcină revine, în primul rând, Federației Române de Handbal, pentru identificare și implementarea celor mai adecvate măsuri în raport cu potențialul de dezvoltare al federației. Ministerul Tineretului și Sportului respectă autonomia Federației Române de Handbal, în conformitate cu prevederile legale precum și autonomia decizională a acesteia, exercită prin organele sale de conducere care au responsabilitatea îndeplinirii obligațiilor asumate în realizarea obiectivelor de performanță ale federației, fiind abilitate să decidă în consecință, conform propriului statut”, a precizat MTS pentru PUTEREA.

Legea-i bună, dar să nu fie aplicată

Numai că în Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 se stipulează foarte clar  la articolul 17 că MTS „supraveghează și controlează respectarea de către structurile sportive a dispozițiilor legale în vigoare și a prevederilor cuprinse în statutele și în actele de constituire a acestora”.

Mai mult, la articolul 49, legea mai prevede că „Ministerul Tineretului și Sportului exercită supravegherea și controlul tuturor structurilor sportive, potrivit prevederilor prezentei legi și regulamentului de aplicare a acesteia”. 

Ce a făcut MTS-ul condus de Carol Novak de două luni de zile de la dezastrului handbalului? Nimic! Adică, „respectă autonomia Federației Române de Handbal, în conformitate cu prevederile legale”. Care prevederi legale nu sunt respectate tocmai de MTS-ul condus de ciclistul Novak.