Mirabela Grădinaru, despre rolul primei doamne

Publicat: 22 mai 2025, 20:12, de Nitulescu Gabriel, în POLITICĂ , ? cititori
Mirabela Grădinaru, despre rolul primei doamne
Sursă foto: Colaj Puterea - Facebook / Mirabela Grădinaru și Ilinca Simion alături de parteneri

Soția lui Nicușor Dan vorbește deschis despre familie, educație și discreția în spațiul public. Mirabela Grădinaru, partenera de viață a noului președinte al României, Nicușor Dan, a oferit primele declarații publice privind modul în care înțelege rolul de „primă doamnă”.

Într-un interviu acordat podcastului „Legende Urbane”, aceasta a subliniat că, în opinia sa, instituția primei doamne nu trebuie tratată ca un titlu oficial cu responsabilități protocolare, ci ca o poziție de influență morală și exemplu personal pentru societate.

„Ca cetățean, consider că toți cei care ne conduc ar trebui să fie modele pentru noi”, a spus Grădinaru, insistând asupra ideii că autenticitatea și coerența între viața personală și cea publică sunt esențiale într-o funcție de o asemenea vizibilitate.

„Nicușor își dedică timpul liber copiilor. Vrem ca ei să rămână normali”

Grădinaru a explicat că implicarea ei în activitățile politice a fost limitată de apariția copiilor, dar că în trecut a contribuit activ la campaniile electorale. Cu toate acestea, ambii părinți au făcut un efort conștient pentru a proteja copiii de expunerea excesivă la viața publică.

„Ne-am dorit ca ei să nu fie crescuți de bone. Nicușor, deși muncește mult și e des absent, când are timp liber, îl dedică 100% copiilor”, a explicat Grădinaru. Ea a oferit și un exemplu concret, menționând că soțul ei își duce personal fetița la școală, tocmai pentru a menține un contact firesc cu viața de familie și a nu-i lăsa pe cei mici să resimtă distanța impusă de funcția prezidențială.

O primă doamnă discretă și echilibrată

Spre deosebire de modelele occidentale unde soția președintelui deține un rol public mai pronunțat, Grădinaru pare să își dorească un profil discret și echilibrat, fără o agendă vizibilă sau o implicare oficializată în politica statului. „Nu mi-am creionat nimic”, a spus ea referindu-se la vreo strategie sau plan legat de poziția de primă doamnă, preferând să se concentreze pe viața de familie și pe contribuțiile informale.

Această abordare este coerentă cu imaginea președintelui Nicușor Dan, cunoscut pentru modestie, rigoare și stil de viață reținut. Declarațiile partenerei sale completează astfel un portret de familie atent la valorile educației, discreției și implicării personale.

În paralel cu aceste declarații, președintele ales Nicușor Dan a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că procesul de formare a noului guvern ar putea dura între trei și patru săptămâni. După validarea oficială a mandatului său de către Curtea Constituțională a României (CCR), Dan a declarat că urmează o perioadă intensă de consultări politice.

„Vreau să mă întâlnesc cu ministrul Finanțelor și cu ministrul Fondurilor Europene pentru a vedea cum putem reduce deficitul și în ce stadiu sunt discuțiile cu Comisia Europeană”, a declarat președintele, făcând referire la principalele provocări economice ale momentului.

În privința formării unei coaliții guvernamentale, el a menționat că negocierile se poartă cu PSD, PNL, USR și UDMR, și că prima propunere pentru funcția de premier ar putea fi Ilie Bolojan. Nicușor Dan a subliniat că își dorește o majoritate stabilă în Parlament, care să ofere credibilitate externă și să permită o guvernare coerentă.