Mircea Coșea consideră că noile măsuri fiscale duc România pe contrasens

Publicat: 05 ian. 2024, 07:30, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Mircea Coșea consideră că noile măsuri fiscale duc România pe contrasens

“De la 1 ianuarie au intrat în vigoare o serie de măsuri fiscale care vor duce, cu siguranță, la o creștere a inflației”, a declarat profesorul universitar Mircea Coşea. Acesta califică măsurile luate de Guvern ca fiind “contrare dezvoltării economiei, mediului de afaceri, deși acesta este singurul care produce”.

“Vor fi şi noi împrumuturi externe masive, iar promisiunea de creștere a pensiilor și a unor salarii se face doar pentru că este an electoral. Toate măsurile acestea, din punctul meu de vedere, sunt în contra dezvoltării economiei românești și a menținerii ei pe un plafon de protecție față de marile pericole care vin din exterior. Suntem încă într-o zonă de criză la nivelul economiei globale, războaie și așa mai departe. Pe de o parte, în momentul de față Guvernul este în poziția de a fi cel mai mare producător de inflație din România, pentru că măsurile pe care le are sunt măsuri inflaționiste. Pe de altă parte, este contra dezvoltării. Sunt aceste impozite care atacă firmele mici și mijlocii, dar nu numai. Sunt anumite domenii care ar fi trebuit stimulate. Este singurul guvern din Europa care mărește taxe și impozite în criză”, a declarant Mircea Coşea.

Printre măsurile fiscale introduse de la 1 ianuarie sunt impozitul pe cifra de afaceri la firmele mari de 1%, taxarea cu 2% a veniturilor băncilor din dobânzi și comisioane, restrângerea domeniului de activitate la IMM-uri, suprataxarea lor și introducerea facturii electronice.

Măsurile guvernului au fost criticate şi de alţi analişti cunoscuţi, aceștia considerînd că măsurile fiscal-bugetare impuse de Guvern lovesc în mediul de afaceri.

Sunt modificări foarte multe în ceea ce privește microîntreprinderile, în sensul restrângerii domeniului lor de aplicabilitate și taxare pe cifra de afaceri, introducerea e-facturii care înseamnă o invitație, practic, a ANAF-ului în contabilitatea directă a întreprinderilor.

Analiştii se așteaptă, pentru anul acesta, la mișcări masive de stradă din cauza majorării taxelor și a accizelor care vor genera inflație, iar pentru anul viitor previzionează noi taxe sau creșterea celor existente, pentru a se putea acoperi cheltuielile din acest an electoral.