Mircea Lucescu, interviu pentru UEFA. Ce îl motivează să antreneze la 75 de ani

La cei 75 de ani ai săi, Mircea Lucescu este cel mai în vârstă antrenor din istoria Ligii Campionilor. UEFA i-a dedicat duminică un amplu material, pe site-ul oficial, antrenorului român.

Marţi, 20 octombrie, Dinamo Kiev și Juventus Torino se vor întâlni în prima etapă din cadrul grupelor Ligii Campionilor. Mircea Lucescu este tehnicianul care l-a introdus pe teren pentru prima dată într-un meci oficial de seniori pe Andrea Pirlo, tehnicianul torinezilor. Pirlo avea atunci 16 ani și debuta în fotbal în urmă cu un sfert de secol. IL Luce a pregătit echipa italiană Brescia, în perioada 1991-1996, acolo unde l-a pregătit pe Andrea Pirlo.

„Cum era ca tânăr fotbalist la Brescia? Incredibil, matur. Matur cum este și acum. Îmi amintesc că m-am dus la Viareggio să mă uit la un meci și m-am dus acasă cu el în mașină. Am avut timp să vorbim vreo două ore. Mi-am dat seama că era un tip foarte echilibrat. Pe lângă faptul că a fost un jucător creativ, el a fost cineva care a organizat totul, care este încă o abilitate. Asta l-a ajutat foarte mult să devină ceea ce este astăzi, antrenorul unei echipe minunate precum Juventus. M-a numit maestro? Mă face mândru. Trebuie să-i mulțumesc! Sper să aibă o carieră grozavă (ca antrenor)”, a fost caracterizarea făcută de Mircea Lucescu lui Andrea Pirlo.

Dinamo Kiev a evoluat ultima data în grupele celei mai importante competiții intercluburi din Europa, în urmă cu patru ani.

„De când Dinamo a evoluat ultima dată în grupele Ligii Campionilor a pierdut mulți jucători importanți. Conducerea clubului a început să acorde credit jucătorilor tineri. Este o echipă foarte tânără și, prin urmare, scopul meu este să construiesc această echipă, apoi să fac echipa să joace și, în cele din urmă, să obțin rezultate. În fotbal nu este posibil să începi (cu o echipăÎ și să obții rezultate imediat. Nu există miracole în fotbal.

Ceea ce aștept de la jucătorii mei este să iasă pe teren crezând în capacitatea lor, să joace fără teamă, fără să se gândească la marii jucători din fața lor. Mulți dintre ei sunt tineri: Zabarnyi are 18 ani, Mykolenko are 21, Supryaha are 20. Ei trebuie să joace la acest nivel pentru a crește. Sunt aici pentru a-i ajuta, asta e tot”, a mai spus Lucescu, pentru uefa.com.

 Tehnicianul în vârstă de 75 de ani a fost întrebat apoi, ce îl motivează să mai antreneze la vârsta aceasta.

„Motivul (de a antrena) îl găsesc în pasiunea mea pentru fotbal, asta este sigur. Am încercat să mă opresc anul trecut, pentru că am lucrat 50 de ani fără pauză. Am încercat să mă opresc anul trecut, dar a fost imposibil. Am vrut să mă întorc. Mi-am spus că mai sunt atât de multe pe care le pot da fotbalului, în special jucătorilor tineri. Așadar, m-am întors și mă simt bine că mă întorc la muncă.

Această pasiune este ceea ce continuă să te împingă înainte. Încerc să înțeleg alți oameni. Și, de asemenea, să respect și să înțeleg cultura țării în care vin, deoarece există diferențe culturale între țări, chiar și în ceea ce privește fotbalul”, a încheiat Mircea Lucescu.

Dinamo Kiev și Juventus Torino se vor întâlni marți, 20 octombrie, de la ora 19:55, în cadrul primei etape a grupelor Ligii Campionilor. Partida va fi transmisă în direct de Digi Sport 1, Look Plus și Telekom Sport. Partida va fi arbitrată la centru, de Ovidiu Hațegan. Detalii, aici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...