Mircea Miclea: „Greva profesorilor trebuie să continue, prin solicitarea a 6% din PIB pentru educație”

Această revendicare rezolvă problema pe termen lung și ar coagula interesul publicului larg, este de părere profesorul universitar.

„Rezolvarea pe termen lung a crizei din învățământ înseamnă alocarea substanțială, de 5-6% pentru educație, și atunci cred că greva ar trebui continuată, cu această revendicare principală: pentru a ne rezolva problema pe termen lung, cerem 6% din PIB pentru educație. O astfel de abordare a lucrurilor cred că ar coagula și interesul publicului larg, care ar avea dovada clară că profesorii nu susțin doar creșterea salariilor lor, ci vor investiții în sistemul de educație”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Mircea Miclea.

Mircea Miclea este singurul ministru al educației din istoria României care a demisionat după ce Guvernul său nu a acordat Educației bugetul promis la preluarea mandatului. Concret, Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu i-a acordat cei 5% din PIB pentru educație ceruți la preluarea portofoliului, motiv pentru care Miclea a demisionat în 2005, încurajând protestele masive de acum 18 ani care s-au finalizat cu acordarea a 1 miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ românesc, alocarea a 4,8% din PIB pentru educaţie şi o mărire salarială de aproape 12%.

Contactat de Edupedu.ro în a treia săptămână de grevă generală a profesorilor, Mircea Miclea a declarat că „trebuie folosită această grevă ca modalitate de a rezolva problemele pe termen lung. Majorările salariale acordate de guvern nu fac decât să încerce să stingă un foc. Rezolvarea problemei pe termen lung se face prin acordarea a minimum 6% din PIB pentru educație, deci greva trebuie să continue prin solicitarea a 6% din PIB pentru educație, solicitare care va rezolva și salarizarea, dar și alte probleme din sistem, iar această reconfigurare a revendicărilor va reduce conflictele pe care guvernul vrea să le creeze”.

„Criminal este faptul că clasa politica știa asta cel puțin din 2005, când mi-am dat demisia. Eu mi-am depus demisia după ce nu am obținut bugetul cerut pentru aceste modificări și după aceea s-a făcut greva. Se știa de 18 ani, nu este nimic nou. Vă dați seama ce se întâmpla din 2005, dacă se alocau acești 6% din PIB? Ce corp profesoral aveam acum? Nu a fost o idiosincrazie personală decizia de a pleca din Guvern, am văzut o chestie esențială care nu s-a făcut”, a atras atenția Mircea Miclea.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...