Mitropolitul Olteniei, Irineu, care îi blestema pe călugării de la Mănăstirea Frăsinei, este… avocatul Ion Popa din Baroul Olt

Publicat: 12 ian. 2023, 15:35, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Mitropolitul Olteniei, Irineu, care îi blestema pe călugării de la Mănăstirea Frăsinei, este... avocatul Ion Popa din Baroul Olt
MITROPOLITUL IRINEU

Scandalul declanșat de Mitropolia Olteniei prin care a interzis monahilor de la mănăstirea Frăsinei să participe la slujbele de la biserica din apropiere a scos în evidență și un aspect inedit despre Mitropolitul Irineu.

Avocatul Ion Popa de ieri, Mitropolitul Irineu de azi

În documentul intitulat „Document de Legământ cu Blestem” și semnat de Mitropolitul Olteniei, Irineu, şi de stareţul Mănăstirii Frăsinei din judeţul Vâlcea, făcut public pe 10 ianuarie 2023, se precizează că slujbele au fost interzise într-o biserică din apropierea mănăstirii, lăcaş de cult care ar fi fost ridicat pe un loc „blestemat” de Sfântul Ierarh Calinic.

Acest document a generat un scandal uriaș în lumea ortodoxă și nu numai, dar, totodată a scos în evidență și un aspect mai puțin cunoscut din viața Mitropolitul Irineu. Acesta figurează la ora actuală ca avocat în cadrul Baroului Olt sub numele de Ion Popa.

Dar, secretarul Baroului Olt, Cornel Răduț a precizat pentru PUTEREA că avocatul Ion Popa a fost declarat incompatibil pe data de 9 decembrie 2005 pe motiv că era și profesor la Facultatea de Teologie din Craiova. Surprinzător, chiar dacă a fost declarat incompatibil, Ion Popa n-a fost radiat din tabloul avocaților din Baroul Olt.

”Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru”

Textul documentului intitulat „Document de Legământ cu Blestem” și semnat de Mitropolitul Olteniei, Irineu, şi de stareţul Mănăstirii Frăsinei din judeţul Vâlcea este următorul:

„Noi, Irineu, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, împreună cu starețul Protos. Onisifor și membrii Consiliului Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei (Arhim. Ioanichie, Arhim. Ioachim, Ierom. Iachint, Ierom. Victorin, Ierom. Ilarion, Ierom. Ghervasie, Ierom. Hristofor), uniți într-un singur gând, astăzi, 10 ianuarie 2023, am analizat situația anticanonică creată împotriva legământului cu blestem pus de Sfântul lerarh Calinic, prin construirea bisericii pe locul unde a fost așezată piatra de legământ cu blestem. Am constatat că, deși piatra a fost ridicată în condiții de constrângere comunist-atee, totuși blestemul a rămas neschimbat.

Datorită acestei situații, mulți monahi și clerici, părinți din mănăstirea Sfântului Ierarh Calinic au încălcat acest legământ. Însăși construcția bisericii s-a făcut din neascultare și încălcarea blestemului Sfântului Calinic. Observând cu durere că monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul Sfântului Calinic, Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia.

Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă. Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea. Întărim acest document de legământ cu Blestem cu semnăturile noastre și cu pecetea Sfintei Mănăstiri. Așa să ne ajute Dumnezeu și să ne ocrotească Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și binefăcătorul Sfintei noastre mănăstiri”.

Ulterior, Patriarhia Română a criticat „blestemul” aruncat de mitropolit asupra călugărilor de la Frăsinei Mitropolia Olteniei a publicat un document legat de activitatea Mănăstirii Frăsinei, în care a folosit un limbaj „excesiv arhaic”, „ermetic”, „sever şi anacronic”, așa cum îl descrie purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Cine este Mitropolitul Irineu

Mitropolitul Irineu s-a născut în 16 noiembrie 1957 în Perişani, judeţul Vâlcea. A făcut studii la Seminarul Teologic din Craiova (1975-1980) și la Institutul Teologic din București (1981-1985). Între 1985-1986 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Patrologie, la Institutul Teologic din București, continuate (specializarea Teologie Dogmatică) la Institutul Saint Serge din Paris (1987-1990); între 1986-1987 urmează cursuri de limbă și literatură franceză, la Facultatea de Litere din Grenoble; între 1989-1990, cursuri de limbă engleză la Londra, iar între 1990-1991, cursuri de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur, Ierusalim.

În perioada 2002-2005 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Drept civil, la Facultatea de Drept din Craiova, titlul de doctor în 2005 cu teza Raportul dintre preceptele morale creștine și normele juridice. În 1985 s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei; hirotonit ierodiacon (1985) și ieromonah (1986).

Între 1990-1991 a fost profesor de Istoria Bisericii Universale la Institutul Saint Serge din Paris; între 1992-1994, profesor de Istoria culturii și civilizației bizantine la Facultatea de Teologie din Craiova; din 1994, profesor de Teologie Dogmatică și Teologie Morală la aceeași facultate (titular din 1997). Între 1999-2001, profesor de Teologie Morală la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu. În 2004 a fost ales șef de catedră (Sistematică-Practică) la Facultatea de Teologie din Craiova, iar în 2008, decan al aceleiași Facultăți.

La 06 septembrie 1991, Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar la Episcopia Râmnicului, fiind hirotonit la 06 octombrie, același an, cu numele de Slătineanul. În 2003 a fost numit secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea Sfinților români din cadrul Sfântului Sinod; din 2000 este referent pentru manuale de religie din cadrul comisiei Teologice și liturgice a Sfântului Sinod. La 08 iulie 2008 a fost ales mitropolit al Olteniei, fiind întronizat la 27 iulie, același an.