Mitul căpșunei românești de aprilie: „Nu există așa ceva pe piață, momentan” – Gheorghe Vlad, Prodcom Legume Fructe

Publicat: 28 apr. 2022, 15:21, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Mitul căpșunei românești de aprilie:

Ca la orice început de sezon, primele căpșune apărute pe piață au preț de trufandale, ajungând să coste chiar și peste 30 lei/kg la acest moment, dacă sunt din producția autohtonă sau cel puțin așa susțin comercianții.

Numai că sunt destul de mulți cei care se îndoiesc, și pe bună dreptate, că acestea ar fi produse în țară, dat fiind vremea de la noi, mai ales că nici măcar temerarii care cultivă soiuri timpurii în spații protejate (sere și solarii) nu se pot lăuda decât cu cantității foarte mici recoltate.

„Nu există căpșună românească, momentan, pe piață. Sunt foarte puține fructe care s-au copt la solar, nu cred că se ajunge la 10% din total, deoarece avem aceste extreme de temperatură, 27 grade Celsius ziua și 5 grade Celsius noaptea. Toate sunt din import”, a declarat pentru Puterea Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe.

Recunoaște, însă, că există totuși o zonă în România, la Satu Mare, unde sunt culturi de căpșune în spații protejate, ceea ce permite ca fructele să se coacă mai devreme, însă, din datele pe care le deține, toată producția pleacă la export.

Așa că, cel mai probabil, românii se vor sătura de căpșune, undeva pe la finele lunii mai – jumătatea lui iunie, când oferta din producția autohtonă va fi mare, iar prețurile accesibile pentru toată lumea.

Cât sunt prețurile în piață

În piețele din Capitală, marfa „autohtonă” se vinde la prețuri cuprinse între 25 și 30 de lei pe kilogram, în general, în timp ce la supermarketuri caserola de 250 de grame pornește de la 9,99 lei, fructele fiind aduse din străinătate.

La depozitele en-gros, cum este Pucheni din Capitală, de exemplu, prețul este în jur de 18 lei/kg la prima oră.

Pe site-urile de anunțuri agricole, căpșunile de import aduse din Egipt costă 5,4 lei/kg, cele din Grecia – 7,7 lei/kg, față de 8,4 lei/kg în cazul Serbiei, 9,5 lei/kg – Albania sau 11 lei/kg Spania. Multe dintre aceste state și-au redirecționat exporturile către alte destinații, din cauza războiului din Ucraina, micșorând și prețurile.

Micii producători români locali sunt și ei prezenți pe piață, cu prețuri de 25-30 lei/kg, inclusiv cu livrare la domiciliul clientului, însă nu este o regulă, pentru că există și cazuri în care prețul este cu mult mai mic, chiar și la jumătate.

Suprafețele cultivate cu căpșuni în România se ridică undeva la circa 3.500 hectare, de pe care se obține o producție de aproximativ 25.000 tone, potrivit informațiilor din piață. Cele mai importante zone de producție se află la Satu Mare-Halmeu și Giurgiu- Greaca și Hotarele. În ultimii ani, au fost realizate investiții importante cu ajutorul fondurilor europene obținute prin intermediul programului PNDR.

Citește si EXCLUSIV. Roșia de Izbiceni nu se vinde nici cu un 1 leu/kg. De ce au rămas fără clienți producătorii