Modelarea 3D, implanturile personalizate și perspectivele lor viitoare în chirurgia craniofacială

Publicat: 07 iul. 2025, 18:03, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Modelarea 3D, implanturile personalizate și perspectivele lor viitoare în chirurgia craniofacială

Implanturile personalizate 3D pentru reconstrucția scheletului craniofacial încep să câștige teren datorită performanțelor superioare față de omologii lor generici. Acest lucru se datorează adaptării precise la zona de implantare, reducerii duratei intervențiilor chirurgicale și aspectului estetic îmbunătățit.

Fabricarea de implanturi respectă cerințele fizice și mecanice ale zonei de implantare

Aplicarea modelării 3D în chirurgia craniofacială schimbă modul în care chirurgii planifică operațiile și graficienii proiectează implanturile personalizate.

Progresele înregistrate în procesele de fabricație și introducerea fabricării aditive pentru producția directă a implanturilor au eliminat constrângerile legate de formă, dimensiune, structură internă și proprietăți mecanice, făcând posibilă fabricarea de implanturi care respectă cerințele fizice și mecanice ale zonei de implantare.

Autogrefele sunt standardul de aur pentru reconstrucția scheletului craniofacial

Reconstrucția scheletului craniofacial este extrem de dificilă chiar și pentru cei mai experimentați chirurgi.

Autogrefele sunt standardul de aur pentru reconstrucția scheletului craniofacial. Cu toate acestea, utilizarea lor este limitată de disponibilitatea unui donator adecvat, în special pentru defecte mari, intervenții chirurgicale suplimentare costisitoare, probleme de recoltare a țesutului, morbiditatea donatorului cu un disconfort suplimentar pentru pacient.

Defectele craniofaciale au, de asemenea, forme anatomice complexe, dificil de obținut intraoperator prin sculptarea osului recoltat din zona donatoare. Prin urmare, ar fi foarte util pentru chirurg să fie ajutat de practici standard și metode dovedite în inginerie, în care proiectarea și performanța implanturilor/protezelor reconstruite pot fi prevăzute cu acuratețe și precizie.

Reconstrucția cu plasă de titan este o metodă populară

Titanul a fost un material preferat pentru cranioplastie datorită biocompatibilității sale, raportului rezistență/greutate și proprietăților de osteointegrare. Titanul sub diferite forme, cum ar fi foi, plasă, este utilizat de ceva timp, iar mai recent, odată cu apariția EBM sau a sinterizării directe a metalului cu laser (DMLS), implanturile craniene imprimate 3D au devenit la modă.

Reconstrucția cu plasă de titan este o metodă populară în rândul chirurgilor datorită posibilității de a utiliza plasa preformată ca șablon pentru rezecție. Cu toate acestea, rezistența unei plase dinamice subțiri care poate fi modelată intraoperatorie necesită uneori îmbunătățirea cu PMMA.

Consecințele unei proteze nepotrivite

Prin exploatarea la maximum a capacităților de modelare ale 3DP, este posibilă crearea de proteze și implanturi bazate pe anatomia pacientului. De ani de zile, protezele sunt produse într-un număr limitat de dimensiuni, deoarece această strategie de fabricație reduce costurile.

Cu toate acestea, această abordare prezintă dezavantaje, printre care confortul redus al pacientului și durata de viață redusă a dispozitivelor. Consecințele unei proteze nepotrivite includ jenă pentru pacient, confort redus și conformitate scăzută, și chiar depresie, atunci când pacienții nu se pot obișnui cu o proteză nepersonalizată și suferă de stres suplimentar.

Implanturile personalizate 3D sunt adaptate nevoilor pacientului

În prezent, implanturile imprimate 3D sunt utilizate în mod obișnuit după rezecția tumorilor sau chirurgia traumatologică pentru reconstrucția osului temporal (inclusiv oscioarele urechii medii), a oaselor zigomatice, a oaselor calvariei și a mandibulelor.

Cancerul mandibular, cum ar fi ameloblastomul, necesită adesea o reconstrucție semnificativă a oaselor și țesuturilor moi după rezecția tumorii. Utilizarea implanturilor imprimate 3D a contribuit la reducerea deformărilor estetice asociate cu astfel de intervenții chirurgicale și sunt utilizate și în reconstrucția țesuturilor moi ale capului și gâtului, inclusiv a țesuturilor urechii ale pacienților.