Modificări fiscale de la 1 ianuarie 2021 pentru TVA și persoane fizice autorizate

Publicat: 26 dec. 2020, 12:42, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Modificări fiscale de la 1 ianuarie 2021 pentru TVA și persoane fizice autorizate
Economie

De la 1 ianuarie 2021 vor intra în vigoare câteva modificări importante ale codului fiscal, care afectează inspecțiile fiscale, regimul TVA și declarația unică pentru persoanele fizice.

Mai exact, se va aplica TVA-ul în cotă redusă, de 5%, şi la locuinţelor cu un preţ mai mare decât în prezent. Plafonul până la care se aplică cota redusă de TVA va creşte de la 450.000 de lei la 140.000 de euro (aproximativ 680.000 de lei).

Tot în materie de TVA, plafonul pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare se va dubla de la 1 ianuarie.

În 2021, salariaţii vor putea primi un nou tip de ajutor financiar de la angajator, scutit de taxe, cel pentru adopţii.

De cealaltă parte, angajatorii nu vor datora taxe la stat, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie, pentru costurile cu telemunca şi pentru costurile de testare epidemiologică şi vaccinare. Companiile vor putea acorda salariaților care lucrează de acasă până la 400 de lei, bani ce vor fi scutiți de taxe.

Pentru PFA-urile şi celelalte persoane ce obţin venituri din activităţi independente şi profesii libere, termenul pentru depunerea declaraţiei unice va fi 25 mai, în loc de 15 martie. Data de 25 mai va fi şi termenul limită pentru plata taxelor aferente veniturilor din acest an.

De asemenea, companiile care acordă tichete cadou angajaților, trebuie sa completeze o situație cu numele si prenumele persoanelor fizice care au primit tichetele cadou, CNP-ul si valoare tichetelor cadou acordate. Angajatul trebuie să semneze această situație în momentul în care primește tichetele. Pentru premiile cu o valoare mai mare de 600 lei / persoană, compania trebuie sa rețină 10% X  (valoarea cadoului/premiului – 600 )  și să-l plătească la bugetul de stat. Impozitul reținut se declară în declarația 100 în luna următoare acordării bunului și în declarația 205 până la data de 31 ianuarie a anului următor acordării.