Modificări importante în Codul Rutier. Permisul de conducere ar putea fi schimbat la doi ani

Publicat: 17 iun. 2024, 14:07, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Modificări importante în Codul Rutier. Permisul de conducere ar putea fi schimbat la doi ani
Modificări importante în Codul Rutier. Permisul de conducere ar putea fi schimbat la doi ani

Senatul a propus modificări importante în ceea ce privește Codul Rutier. Mai exact, permisul de conducere ar putea fi schimbat din doi în doi ani pentru o anumită categorie de șoferi. Sunt vizați doar anumiți români, în funcție de criterii clare.

Se schimbă Codul Rutier

Legislația rutieră din România ar putea suferi modificări importante în ceea ce privește șoferii vârstnici, ca urmare a unei noi propuneri legislative. Aceste schimbări sunt motivate de creșterea preocupărilor pentru siguranța rutieră, cu un accent special pe capacitatea șoferilor în vârstă de a conduce vehicule în condiții de siguranță.

Propunerea legislativă adoptată recent de Senatul României prevede ca permisele de conducere pentru șoferii care au împlinit vârsta de 80 de ani să aibă o valabilitate de doar doi ani.

Această măsură are ca scop să asigure o evaluare periodică a stării de sănătate și a abilităților de conducere ale persoanelor în vârstă, reducând astfel riscurile asociate problemelor de sănătate care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, arată legea.

Conform noii legi, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere pentru toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste va fi de doi ani. De asemenea, pentru persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste, permisele de conducere pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE vor avea o valabilitate de cinci ani.

Aceasta are ca scop o monitorizare mai frecventă a stării de sănătate a șoferilor, pentru a preveni eventualele riscuri pe care le-ar putea implica conducerea autovehiculelor.

Propunerea legislativă aduce și o veste bună pentru ceilalți șoferi: durata de valabilitate a permiselor de conducere va fi extinsă la 15 ani pentru toate categoriile de vehicule AM, A1, A2, A, B, B1 și BE. Astfel, cei care obțin un permis de conducere vor beneficia de o valabilitate prelungită, reducând astfel frecvența necesară a reînnoirii acestuia.

Proiectul de lege adoptat de Senat va fi supus acum analizei și dezbaterii în Camera Deputaților, care are rolul de for decizional. În cazul în care va fi adoptat și de Camera Deputaților, proiectul va fi trimis Președintelui României pentru promulgare. Aceste modificări legislative sunt parte dintr-un efort mai larg de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a adapta regulile la nevoile unei populații îmbătrânite.