Modificările din Regulamentul Camerei Deputaților, motiv de sesizare la CCR. Cum le justifică liberalii

USR va sesiza Curtea Constituțională pe modificările votate de PSD, PNL și UDMR la Regulamentul Camerei Deputaților, pe motiv că „instaurează cenzura în Parlament”. În replică, liberalii susțin că este vorba de reglementări normale, în contextul derapajelor din ultima perioadă.

Deputații USR susțin cu fermitate că orice formă de agresiune trebuie sancționată dur, mai ales când se întâmplă în Parlament, forul suprem de dezbatere al României, dar nu pot fi de acord ca, sub acest pretext, să se limiteze transparența și să se blocheze dreptul românilor de a ști ce decizii iau cei pe care ei i-au votat. De aceea, deputații USR vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la hotărârea adoptată astăzi de plenul Camerei Deputaților”, a transmis miercuri USR, prin intermediul unui comunicat de presă.

Unele amendamente formulate de USR au fost deja acceptate. Altele – precum cele prin care s-a cerut eliminarea prevederilor prin care, pentru acțiunea unui deputat, să fie sancționat întreg grupul parlamentar, inclusiv cu reducerea la jumătate a timpului alocat la moțiuni – au fost respinse.

Din aceste considerente, deputații USR au votat împotriva setului de modificări impuse de PSD, PNL și UDMR la Regulamentul Camerei Deputaților și vor sesiza Curtea Constituțională.

Replica liberalilor

Acuzați că vor să reintaureze lipsa de transparență în Parlament, liberalii susțin că, dimpotrivă, aceasta va fi menținută, dar într-un cadru mult mai sigur.  

Transparența este asigurată în continuare, nu există niciun fel de limitare a posibilității transmiterii în spațiul public, de către mass-media sau de către colegi parlamentari a dezbaterilor din cadrul plenului. Singura diferență este că se încearcă a se proteja vorbitorii de intervențiile care presupun deplasarea parlamentarilor la tribună. Poți să filmezi, de exemplu, și să-ți transmiți pe pagina web sau pe pagina de facebook ședința dar, stând în banca ta, fără a deranja, fără a hărțui, fără a face comentarii zgomotoase, fără a avea un, nici nu știu cum să-i spun, un fundal sonor deranjant pentru cei care vorbesc și susțin argumentat. Este un apel la decență, în niciun caz nu poate să fie vorba de lipsă de transparență”, susține Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. 

În momentul în care i s-a reamintit că, în repetate rânduri, și liberalii făcut live-uri din Plen, Stroe a spus că situația era diferită.

Nu am incomodat intervențiile publice ale niciunui vorbitor, nu am agresat, nici fizic și nici verbal, nu am deranjat ședința publică. Live-uri pe Facebook putem să facem și astăzi, dar din banca noastră, fără a merge amenințător către vorbitor. PNL, într-adevăr, s-a manifestat vizual și, poate, chiar acustic în precedentele mandate. În schimb, niciodată nu am agresat fizic sau verbal. Niciodată nu am deranjat ședința, niciodată nu am întrerupt-o, niciodată nu am încercat să bruiem sau să insultăm, sau să folosim un limbaj licențios”, se apără Stroe. 

Întrebat de ce deranjează afișarea de bannere în Plen, în condițiile în care și în alte țări se recurge la ele, Stroe a spus că existe suficiente metode de prezentare a argumentelor.

Aici este un mediu de dezbatere. Într-adevăr te poți manifesta vizual și acustic, dar nu în cadrul unei ședințe în care trebuie să-ți prezinți, mai degrabă, argumentele, decât să încerci să ocupi spațiul vizual sau acustic cu fel și fel de remarci”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL. 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...